Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Jeppe Rindom er om kort tid klar til at lancere sin nye tjeneste, der skal lette bøvlet med bilag og rejseafregninger for virksomheder.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Jeppe Rindom er om kort tid klar til at lancere sin nye tjeneste, der skal lette bøvlet med bilag og rejseafregninger for virksomheder.

Global økonomi

Karriereportræt: Bankerne vil blive ramt med 120 kilometer i timen

Bankerne forstår ikke, hvor hurtigt udviklingen går, og om ti år er antallet røget ned fra 73 til max 15, lyder det fra Jeppe Rindom, der netop har vundet stor europæisk startup-pris.

Global økonomi

Det er nok det tætteste, han nogen sinde kommer på at deltage i et Melodi Grand Prix.

Jeppe Rindom er netop landet efter et par nætter i Wien, hvor han har været med i den store startup-konkurrence ’Pioneers Festival Startup Challenge’. Egentlig skulle ham og hans makker bare med for at skabe relationer og få testet deres produkt. Men de endte med at stå på scenen som vindere under blinkede lys og heftig musik. Ud af 3.000 ansøgere fra 92 lande, 70 inviterede og 7 finalister.

»Det udviklede sig ligesom over de 48 timer, vi var der«, siger han.

På den lyse køkkenbordplade i køkkenalrummet i hans hus på det centrale Frederiksberg står en tom magnum-champagneflaske, der har taget turen med hjem gennem luftrummet. Men det på trods er Jeppe Rindom klar. I 16 måneder har han arbejdet intensivt for at få sin virksomhed, den finansielle tjeneste Pleo, op at stå. I aftes kulminerede det foreløbig - selv om tjenesten slet ikke er lanceret endnu.

»Egentlig havde jeg det lidt ambivalent med at stå på den scene. Vi har jo ufatteligt meget arbejde foran os, så måske ville det passe bedre, når vi kommer over målstregen«, siger han.

Slut med krøllede bilag

Jeppe Rindom og hans makker Niccolo Perra har sat alt ind på at løse et problem, mange kender lidt for godt. Når man eksempelvis vender hjem fra en arbejdsopgave med tegnebogen fuld af krøllede bilag og udsigt til en god bid af en arbejdsdag til at lave rejseafregning, skal deres løsning lette administrationen af de arbejdsrelaterede udgifter, og det er der altså andre end de to grundlæggere, der ser en forretning i.

»»Vi fokuserer på at levere en god brugeroplevelse og håndtere data på en klog måde. Det mener vi godt, man kan tjene penge på i fremtiden«, siger Jeppe Rindom, som siden sine studieår på Copenhagen Business School befundet sig i den finansielle verden.

Når min au pair skal sende penge til sin familie i Filippinerne - bang - Danske Bank høster 3 procent på den transaktion. Men så finder hun en app - bum - 0,2 procent i stedet

Men selv om vejen var banet til en karriere inden for investment banking, har den slået nogle slag undervejs og har endt med at sende ham i en noget anden retning, end først beregnet.

»Jeg var meget ambitiøs, og selv om jeg nok altid har været entreprenant og havde en lille virksomhed, da jeg studerede, så blev det det primære at få de bedste karakterer og den bedste karriere. Det der iværksætteri blev med tiden gemt af vejen«, siger han. Med praktikophold hos investeringsbanken Goldman Sachs var stien klar, men inden Jeppe Rindom var færdig med sit studie på CBS ringende konsulentvirksomheden McKinsey, efterfulgt af Carnegie og FIH, og til sidst ingrediensvirksomheden Christian Hansen, hvis børsnotering i 2010 Jeppe Rindom stod i spidsen for. Børsnoteringen lykkedes og rastløsheden fandt ham. Igen.

»Jeg har skiftet karriereretning oftere end så mange andre. Der er jeg nok rimeligt hurtig på aftrækkeren på godt og ondt, men jeg er blevet mere og mere drevet af lyst og kan kun gøre det her, hvis det er sjovt«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bankerne er ikke forandringsvillige nok

Pleo er stadig en lille del af en langt større bevægelse inden for blandt andet fintech - financial technology. En underskov af små startup-virksomheder herhjemme og i udlandet kæmper lige nu for at finde smarte løsninger, der kan skubbe til de etablerede måder at gøre tingene på - eller skubbe dem helt af pinden. Og virksomheder som eksempelvis bankerne skal begynde at se sig om, hvis de vil klare sig igennem, mener Jeppe Rindom.

»Der er rigtig mange banker, der ikke forstår, hvad der sker. Danske Bank gør måske, men gør de små lokale banker? De ved ikke engang, hvad der er ved at ske«, siger han og peger på, at bankindustrien igennem mange år har været en meget lokal industri, der ikke har forandret sig ret meget.

»Altså, du får stadig en sparegris og en kop kaffe, når du kommer ned i banken med dit barn. De har bare været et andet sted, og mens de ikke generelt er særligt forandringsvillige, så står de med forbrugere, der har udviklet sig ekstremt meget. De er nødt til at forstå, hvad der sker, og så reagere på det. Ellers bliver de slugt op«, siger Jeppe Rindom.

Men at reagere kan nemt være sværere end som så, og Jeppe Rindom mener, at Danmarks 70-80 banker om ti år vil være reduceret til 10 eller 15.

»Du kan ikke være den bedste til både at lave børneopsparing og valutaprodukter, når konkurrencen bliver international«, siger han og peger på, at mange af de mindre komplicerede og lavthængende frugter, som bankerne i årevis har tjent mange penge på, vil »blive ramt med 120 kilometer i timen«.

»Når min au pair skal sende penge til sin familie i Filippinerne - bang - Danske Bank høster måske 3 procent på den transaktion. Men så finder hun en app - bum - 0,2 procent i stedet. Eller tag helt almindelige danskeres forbrugskonti og deres kortoplevelse, et superlet produkt, hvor man kan lave en meget, meget bedre digital oplevelse«, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At gennemføre en betaling er ikke et produkt, du kan tjene penge på om ti år. Kun dem der formår at tilbyde den ypperste brugeroplevelse eller at anvende betalingsdata på en intelligent måde kommer til at tjene penge«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Prasz, Virksomheder eller Global Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce