0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedtur: 2018 blev et forfærdeligt aktieår

Aktierne faldt i 2018 efter lang optur. Frygt for Trump og Brexit var større årsager end dårlige regnskaber.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mark Lennihan/AP
Foto: Mark Lennihan/AP

Røde tal har præget børserne mod slutningen af 2018.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aktieåret 2018 ser decideret drabeligt ud, når man zoomer ud og ser på en række af verdens største indekser.

Frem til udgangen af september stiger aktierne globalt, særligt på grund af en vældig optur blandt amerikanske aktier. Men fra omkring 1. oktober styrtdykker de store indekser på samme tid, så hele årets fremgang bliver slettet globalt. USA holder sig med nød og næppe i plus.

Fra 1. december tumler markederne igen nedad, så selv USA ender lavere end ved årets begyndelse. Det globale aktiemarked slutter samlet med et blodrødt minus på 5,2 procent, viser en oversigt over MSCI-indeks, som Danske Bank har udarbejdet til Politiken.

»2018 blev et forfærdeligt aktieår. Det er i det store og hele gået rigtig dårligt«, siger seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

Det samlede indtryk ser værre ud af en særlig årsag: Vi har vænnet os til, at kurserne stiger, forklarer seniorstrategen:

»Det er faktisk ikke så unormalt med et år som i år. Det er bare længe siden, det er sket sidst, så det virker særlig voldsomt«.

Årsagerne til det store fald skal findes i tre overordnede tendenser, mener han. En af dem er, at luften gik ud af de mest hypede investeringer.

»I 2018 opdagede mange, at intet er gratis. Efter en kæmpe optur er BitCoins faldet. Det samme er sket med marihuana-aktier, som ellers var det store samtaleemne forrige år. Der har været en tendens til, at mange har jagtet aktier med meget højt afkast. Den type aktier blev alle ramt i 2018«, siger Lars Skovgaard Andersen.

Vigtigst var, at en række af aktier, som fik en nedtur i efteråret, var såkaldte Fang-aktier. Fang er forkortelsen for Facebook, Amazon, Netflix og Google – virksomheder, som har oplevet en hype, fordi forventningerne om vækst er steget i takt med efterspørgslen på digitalt indhold.

Facebook-effekten

»Særligt med Facebook havde vi nok glemt, at Facebook er gratis, fordi vi som brugere er produktet. Men nu er det blevet klart for alle, at de sælger vores data, og derfor bruger selskaber som Facebook nu helt utrolig mange penge på at passe på vores data, for at undgå at myndighederne griber ind og regulerer dem. Den udvikling betyder, at Facebook ikke tjener så meget som før – og det har fået folk til at sælge ud af aktien, og så har det spredt sig til Fang-aktier generelt«, siger Lars Skovgaard Andersen.