0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Spencer Platt/Ritzau Scanpix
Foto: Spencer Platt/Ritzau Scanpix

Trods rentenedsættelse: Børserne i USA lukker med nye dramatiske styrtdyk

Rentesænkning fra USA's centralbank kunne ikke forhindre dramatiske fald på børsen i New York mandag.

Global økonomi

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De amerikanske aktiekurser fortsatte mandag med at styrtdykke med fald på over 12 procent alle de tre toneangivende aktieindeks.

Dow Jones-indekset lukker med fald på 12,9 procent eller lige under 3000 point. Det er det største fald nogensinde målt i antal point.

Målt i procent er der tale om det største fald siden børskrakket i oktober 1987 - også kaldet 'sorte mandag'. Det er samtidig på niveau med de fald, som børsen i New York oplevede hver dag under børskrakket over en uge i oktober 1929.

Nasdaq-indekset, der i højere grad har teknologisk baserede selskaber, lukkede med et fald på 12,3 procent. Dermed blev det indeksets værste dag, siden det blev oprettet i 1971.

Det mere brede S&P 500-indeks, der har en bredere vifte af selskaber end de to andre, lukkede med et fald på 12 procent.

Faldet i S&P 500-indekset udløste fra handlens start en af børsen i New Yorks panikbremser, der automatisk træder i kraft, hvis indekset falder for meget på en dag.

Fra handlens start faldt indekset, og da det rundede et fald på syv procent, blev handlen automatisk suspenderet i 15 minutter. Næste panikbremse ville have trådt i kraft ved 13 procent, og det blev altså lige ved og næsten.

Kort før markederne lukkede kom USA's præsident, Donald Trump, med en anbefaling om ikke at samles mere end ti personer af gangen. Han blev også spurgt, om USA er på vej mod en recession, og svarede, at det 'meget vel kan være'.

De store fald mandag mere end udlignede stigningerne fredag, hvor de tre indeks steg med over ni procent.

Det sker, selv om USA's centralbank søndag greb ind med en rentesænkning - den anden inden for kort tid.

For en uge siden oplevede USA ligeledes en sort mandag. Her styrtdykkede aktierne omkring ti procent på grund af coronavirusset og krisens konsekvenser for økonomien.

De store fald kommer dog efter flere år med stigninger. Eksempelvis er Dow Jones-indekset stadig højere, end da Donald Trump blev indsat som præsident i januar 2017.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?