0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ints Kalnins/Ritzau Scanpix
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Nores krone er i frit fald på grund af faldende oliepriser og coronakrisen, der har ført til et fald i efterspørgslen på olie.

Den norske krone kollapser efter olie- og coronakrise

57 øre koster en norsk krone torsdag som følge af krisen. Det er et fuldstændigt kollaps, siger bankøkonom.

Global økonomi

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En norsk krone er torsdag formiddag kun 57 øre værd. Inden for det seneste døgn er den norske krone kollapset som følge af de ekstraordinære omstændigheder på valutamarkedet.

Norges centralbank skriver i en pressemeddelelse, at den overvejer at gribe ind for at styrke kronen.

Den norske krone er i år faldet med en tredjedel.

En stærkt faldende oliepris medvirker til det dramatiske fald. Men det hænger igen sammen med coronakrisen i verden.

Frygten for smitte med coronavirus har fået mange lande til at sætte deres samfund i stå.

Det har ført til et brat fald i efterspørgslen på olie.

»Det er et fuldstændigt kollaps. Kronen svækkes helt enormt. Lige som man troede, at den ikke kunne svækkes mere, bliver den yderligere svækket«, siger Joachim Bernhardsen, der er analytiker i Nordea Markets til NRK.

Centralbanen - Norges Bank - kalder det også en hel ekstraordinær situation.

»I de seneste dage har der været en ekstraordinær situation for norske kroner, og bevægelserne på valutamarkedet har været historisk store, hedder det.

»På den baggrund overvejer Norges Bank fortløbende, om der er behov for at intervenere på markedet for at opkøbe norske kroner, siger banken videre.

Konsekvensen for nordmændene af en faldende krone er, at det bliver dyrere at købe varer i udlandet, og det omsættes til højere priser ude i butikkerne.

Svækkelsen af den norske krone fra onsdag til torsdag er ikke set magen til siden 1992.

Ifølge Bernhardsen følger den norske krone olieprisen tæt. Og her går det også brat nedad.

En tønde nordsøolie koster torsdag under 26 dollar for en tønde. Det er noget under det seneste lavpunkt for olieprisen fra 2014 til 2016, skriver NRK.

Samtidig har Saudi-Arabien, verdens største olieeksportør, bebudet, at det vil øge sin produktion.

»Det er på en måde en perfekt storm for olieprisen. Det giver pres på kronen«, siger Bernhardsen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?