Det er blevet sværere at gennemskue, hvad man får for pengene hos postvæsenet.
Foto: LARS HANSEN

Det er blevet sværere at gennemskue, hvad man får for pengene hos postvæsenet.

Privatøkonomi

Det er blevet nemmere at være forbruger

Forholdene for forbrugere er blevet bedre det seneste år. Posten er faldet af på den, mens restauranterne har oppet sig.

Privatøkonomi

Vi har fået bedre muligheder for at at gennemskue, hvad vi får for pengene, når vi går ud og spiser.

Til gengæld er det blevet sværere at skelne skidt fra kanel, når vi skal sende en pakke.

Alt i alt er det blevet en smule nemmere at være forbruger, og forholdene for forbrugere er generelt gode. Det viser Forbrugerstyrelsens undersøgelse for 2008, som netop er udkommet.

Pil nedad for håndværkere Motionscentre og radio & tv-forhandlere er de områder, der har forbedret sig mest siden sidste år. Omvendt har glarmestre og malere tabt mest terræn i målingen.

Forbrugerne har til gengæld fået langt større tillid til, at forholdene er i orden, når det kommer til de traditionelle velfærdsområder som børnepasning, skoler, gymnasier, læger, sygehuse og ældrepleje. Det er første gang, det sker i årevis.

Postvæsnet er ny på bund 12-listen. Det skyldes, at det er blevet sværere at gennemskue, hvad man får for sine penge. Omvendt er restauranter og hårde hvidevarer nye i top 12.

Blind tillid til advokater

Et af undersøgelsens mest iøjenfaldende resultater er, at forbrugernes tillid til flere liberale erhverv på ingen måde hænger sammen med, hvor let det er at gennemskue, hvad man får for sine penge.

Mens advokater, tandlæger og dyrlæger ligger på top 12 over forbrugertillid, ligger de samtidig i bund 12 over gennemskulighed.

Mindre tillid til medicin

Et enkelt område har dog bevæget sig væk fra denne paradoksale placering i forhold til sidste år.

Det drejer sig om markedet for receptpligtig medicin, som forbrugerne nu ikke længere nærer lige så stor tillid til. Det giver en bedre sammenhæng med, at den receptpligtige medicin er blandt bundskraberne, når det kommer til gennemskuelighed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce