Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Dagens uventet høje ledighedstal kommer så meget bag på cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank, at han nu frygter, at ledigheden kan komme helt op på 190.000 personer i de kommende år. Eksperter landet over er i chok over de høje ledighedstal. Arkiv.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Ledigheden stiger uhyggelig hurtigt

På én måned er 10.600 flere danskere blevet ledige. Eksperter landet over er chokeret over, hvor hurtigt ledigheden stiger.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alle havde forventet, at arbejdsløsheden stiger - men de nyeste tal, som netop er blevet offentliggjort, chokerer landets eksperter.

»Dagens tal overgår vores forventning, som lå på op til 7.000 flere ledige. En stigning på over 10.000 fultidsledige må nærmest karakteriseres som chok-tal«, siger seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank i en kommentar.

Der var således 10.600 flere ledige i marts end i februar, og siden ledigheden bundede i eftersommeren sidste år er ledigheden steget med 35.400 personer. Der var i marts 82.100 ledige svarende til 2,9 procent af arbejdsstyrken.

Op mod 190.000 ledige Dagens tal får Danske Bank til at droppe deres hidtidige prognoser, og bankens eksperter forventer nu, at ledigheden stiger op til 150.000- 190.000 personer.

»Vores hidtidige vurdering af, at ledigheden ville toppe i størrelsesordnen 130.000 personer ved udgangen af næste år, må med dagens tal nok siges at være for optimistisk«, siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank i en kommentar.

Hastig stigning kan være selvforstærkende
Selv hos Handelsbanken, som har haft nogle af de mest pessimistiske prognoser, er man overrasket over, at så mange er blevet fyret på så kort tid.

»Arbejdsløsheden accelerer i uhyggeligt tempo«, siger økonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken i en kommentar.

»Man kan frygte, at den store tilpasning på arbejdsmarkedet kun lige er startet, og at den hidtil usete store arbejdssløshedsstigning kan udløse selvforlængende effekter«, siger Rasmus Gudum-Sessingø.

90'er-tilstande lurer

Selv om ledigheden i Danmark fortsat er lav, kan den hastigt stigende arbejdsløshed virke selvforstærkende ved, at danskere i job holder endnu mere på pengene af frygt for en fyring og dermed paradoksalt nok bidrager til, at de kommer i fyringsfare.

Det får Handelsbankens økonom til at advare om, at vi kan nå op i tilstande, der minder om den høje arbejdsløshed i begyndelsen af 90'erne.

»Antallet af personer, som bliver berørt af ledighed, kan meget vel kan vise sig lige så stor - eller endda lidt større - end i de to store ledighedsbølger i begyndelsen af 1980'erne samt i 1987-1994, hvor arbejdsløsheden steg med 150.000«, siger Rasmus Gudum-Sessingø.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden