0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bølge af mobillån er på vej til Danmark

Svenske udbydere af omstridte sms-lån satser stort på danske forbrugere. Men pas på - det er hamrende dyrt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er nemt, lynhurtigt – og vanvittigt dyrt. Det hitter i Sverige, og nu skal danskerne også lære at låne penge over mobiltelefonen.

Flere svenske firmaer satser stort på det danske marked, hvor sms-lån endnu ikke for alvor har fået tag i kunderne.

»Vi ser en stigende interesse for sms-lån. Det skyldes også, at vi nu har etableret os på det danske marked, og at flere og flere derfor kender produktet. Vi ser et stort potentiale i Danmark«, siger Magnus Johansson, direktør i Mobillån, et af de svenske firmaer, der har krydset Sundet med den nye lånetype.

Sms-lån bliver på forhånd mødt med voldsom kritik af det danske Forbrugerråd og har splittet regeringspartierne i en sådan grad, at et tværministerielt udvalg nu skal kortlægge markedet og finde ud af, om reglerne er for slappe.

Loft over priserne
Står det til Forbrugerrådet, skal politikerne hurtigst muligt lægge loft over priserne på de nye lån, for de er blandt markedets absolut dyreste. Og de er farlige, fordi de især appellerer direkte til mobildyrkende unge forbrugere, der ikke har lært at styre økonomien.

»Jeg håber ikke, at disse lån bliver et hit i Danmark, men når vi ser på udviklingen i nabolandende, må man frygte, at de får et stort omfang, også selv om prisen er så voldsom« siger Troels Holmberg, der er økonom i Forbrugerrådet.

Et sms-lån på 1.000 kroner hos selskabet Mobillån koster 300 kroner i gebyr, og så skal lånet indfries i løbet af bare 30 dage.

»At betale 300 kroner for at låne 1.000 kroner i en måned svarer til en årlig rente på flere tusinde procent. Hvis der er plads i din økonomi til at låne, kan du også låne i banken til langt lavere priser«, siger Troels Holmberg.

Men den kritik preller af på Marcus Lindstrøm, marketmanager i Folia, et andet af de svenske selskaber, der har store forventninger til det danske marked.

Lån via mobiltelefonen giver netop forbrugerne mulighed for hurtigt og nemt at reparere budgettet med småbeløb – uden at forbrugeren skal udfylde dynger af papirer eller svare på byger af spørgsmål nede i banken.

Selvfølgelig koster det penge
Og den type lån er en mangelvare, også hos de lidt ældre forbrugere:

»Alle og enhver kan se, hvad vore lån koster. Ingen kan være i tvivl. Hvor mange af os ved egentlig, hvad vi betaler for vores lån eller kreditter nede i banken?«, spørger Marcus Lindstrøm, der ikke er i tvivl om, at de danske forbrugere – præcis som de svenske, norske og finske – vil tage sms-lånene til sig.

»Vi har alle med jævne mellemrum brug for at kunne justere privatøkonomien med meget små beløb i en kortere periode, måske fordi sommerferien har været lidt for dyr, eller likviditeten bare er lidt tyndslidt«.

»Men det er jo næsten umuligt at låne småbeløb som 1.000 eller 2.000 kroner i banken. Det kan vi så tilbyde, og selvfølgelig koster det penge. Det ved forbrugerne da godt. Vi ved jo også, at det koster, hvis vi tager noget fra minibaren på hotelværelset«, siger Marcus Lindstrøm, der ikke vil afsløre antallet af kunder i Danmark og Sverige.

Det er en forretningshemmelighed også hos Magnus Johansson, og der findes ikke statistik over antallet af mobillån i Danmark.

Mens de svenske direktører er tavse om kunder og omsætning, vil de til gengæld gerne højt og tydeligt afvise påstanden om, at det mest er unge, der tænder på hurtige mobillån. Faktisk er kernekunden en mand på 35-36 år, lyder meldingen fra begge firmaer, der også har svært ved at forstå frygten for, at de nye lån kaster folk ud i en bundløs gældssump.

I selskabet Mobillån er det slet ikke muligt at låne mere end 3.000 kroner over mobilen. Og det beløb kan kunden kun få lov at låne, hvis han eller hun har tilbagetalt fem mindre lån og dermed dokumenteret sin betalingsevne og -vilje.

Kunderne kreditvurderet
Samtidig bliver kunderne kreditvurderet, ligesom de skal have en dokumenteret årsindkomst på over 200.000 kroner, før de kan låne over mobilen.

Men det beroliger ikke Forbrugerrådet:

»Vi mener, der er et grundlæggende problem med de her dyre lån. Løsningen er en konkret grænse for, hvor dyre lån må være i Danmark, det har vi ikke i dag – men det er en politisk beslutning, der skal til«, siger Troels Holmberg.

Han bliver i nogen grad bakket op af Venstres Tina Nedergaard, der ikke lægger skjul på, at de to regeringspartier Venstre og konservative ser forskelligt på sms-lånene.

I foråret foreslog Socialdemokraterne netop et loft over prisen på de nye, hurtige lån. Det forslag blev afvist af regeringen, som i stedet lagde sagen over i en tværministeriel arbejdsgruppe, der kommer med sine anbefalinger til jul.

»Jeg så gerne en større grad af forbrugerbeskyttelse, som begrænser disse firmaers indtjeningsmuligheder, men nu må vi se, hvad udvalget finder ud af«, siger Tina Nedergaard.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement