0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bankpakke kvæler småbankers udlån

Flere småbanker har ikke spekuleret i ejendomme eller lånt for meget ud. Men kunderne må betale for andre bankers krise.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kunder i banker, der på ingen måde er skyld i krise og bolignedtur, straffes nu for andre bankers hasarderede udlån.

Flere af landets små banker tynges voldsomt af bankpakke 1, som blev indført i oktober sidste år, og det går ud over kunderne.

LÆS ARTIKEL

Lånerenten er steget, og opsparingsrenten faldet, fordi banken skal betale til ordningen – nogle steder holder man igen med at låne penge ud for ikke at forbryde sig mod et krav i pakken om, at banken højst må øge sine udlån med 8 procent om året.

Folk med god økonomi kan ikke låne
Dermed bidrager pakken til, at danskere med orden i økonomien ikke kan låne penge. Det er blandt andet tilfældet i den lille vestjyske Lunde-Kvong Andelskasse.

»Når vi låner ud, er vi nødt til at kigge meget på, om vi kommer over loftet på 8 procent. Mindre erhvervsvirksomheder har spurgt, om de kunne låne, men vi har ikke turdet, fordi vi var bange for at ramme loftet. Det virker ikke gennemtænkt med det loft, for bankpakken skulle vel ikke bremse udlånet til kreditværdige kunder«, siger direktør Torben Andersen fra Lunde-Kvong Andelskasse.

Bankpakke er en forsikringsordning
Bankpakke 1 fungerer som en forsikringsordning, hvor de deltagende banker betaler et beløb, mod at deres kunder er garanteret at få deres penge igen, hvis banken krakker.

De banker, Politiken har talt med, har alle følt, at de ikke havde andet valg end at deltage i bankpakken, da de frygtede for, at ingen ville gøre forretninger med dem, hvis de blev udenfor.

Selv om bankerne betaler et beløb svarende til deres størrelse, kan det blive en meget tung post for små banker.

Hos Andelskassen Oikos i Århus vil man helst koncentrere sig om at drive bank for at støtte bæredygtige ulandsprojekter, men bankpakken begrænser driften.

»Det har påvirket vores långivning, at vi ikke må overskride 8 procent. Vi har måttet sige nej til nye kunder. Vi hører for tiden, at det er et problem, at man ikke kan låne i bankerne, men det har de selv trukket ned over os«, siger direktør Mona Poulsen, Andelskassen Oikos.

Problematisk udlånsloft
I Københavns Andelskasse har efterspørgslen på lån været lav i de seneste måneder, så man har ikke været i fare for at bryde gennem loftet, men hvis først der kommer gang i boligmarkedet igen, kan det hurtigt ske, vurderer banken.

»Vi har et udlån på 100 millioner kroner, så hvis blot vi skal yde lån til fem store andelsboliger, når vi hurtigt over de 8 millioner«, siger direktør René Poulsen.

Hvis det bliver aktuelt, vil andelskassen dog give lånene og se, om ikke myndighederne godkender det – med henvisning til at der ikke er tale om, at banken spekulerer i at udnytte bankpakken.

Regningen lander hos kunderne
Der er ingen tvivl om, at mange banker kæmper med bankpakke 1 – og at regningen lander hos kunderne. Det vurderer direktør John Norden fra analysefirmaet Mybanker.

»Problemet for mange småbanker er, at de skal betale mange penge for at være med, men de kan ikke tjene pengene ind ved at udvide butikken, for så rammer de loftet, og så er de tvunget til at kræve flere penge af kunderne«, siger John Norden.

I Finanstilsynet erkender man, at der kan være problemer.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter