Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du skulle ikke have hævet SP-pengene

Siden 1. juni er aktiemarkedet steget ca. 10 procent. Det betyder flere penge til dem, der har ventet med SP-udbetalingen.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne var hurtigt ude af starthullerne, da SP-midlerne blev frigivet den første juni.

Allerede den 3. juni havde ATP modtaget 1,5 millioner breve fra danskere, der gerne ville flytte deres opsparinger fra pensionskassens pengetank og ned i egne lommer.

LÆS ARTIKEL

Men faktisk er de største vindere, de danskere, der har tøvet lidt med henvendelsen til ATP.

De SP-penge, som ATP stadig tager sig af er nemlig investeret, og det er gået rigtig godt hen over sommeren.

De langsomme har tjent penge »I bagklogskabens klare lys, så har det godt kunnet betale sig at vente med udbetalingen«, siger Jonas Bhatti. Han er porteføljemanager i ATP og en af dem, der forvalter de SP-penge, som endnu ikke er blevet hævet.

»Aktiemarkedet er steget relativt pænt siden brevene blev sendt ud, og derfor vil værdien være højere, hvis man først har bedt om udbetalingen nu«, forklarer han, og understreger, at også fremgik af brevet, at opsparingens værdi kunne ændr esig over tid.

Markedet er steget 10 procent
SP-puljen er investeret i både danske og udenlandske papirer. Siden 1. juni, hvor udbetalingen begyndte, er aktiemarkederne samlet set steget omkring 10 procent.

Det betyder ikke, at SP-pengene også er steget 10 procent. Der er nemlig individuel forskel på, hvor stor en del af opsparingen, der er investeret i aktier.

SKRIV

For opsparere under 45 år er mere end 44 procent af pengene investeret i aktier. Aktieandelen aftrappes jo ældre folk bliver, indtil 65 års-alderen, hvor næsten 48 procent af pengene er investeret i obligationer.

Umuligt at forudse om man skal vente længere
SP pengene kan hæves helt frem til december måned. Men om pengene vokser endnu mere, hvis man venter så længe med at hæve dem, er umuligt at spå om, understreger Jonas Bhatti.

»Det kan gå begge veje. Der er meget kort tid til december, og selv der er sket en stigning fra juni til i dag, er det ikke sikkert, at det samme vil ske frem til årsskiftet. I går faldt det danske marked over tre procent«, siger Jonas Bhatti.

Ægte selvpinere kan i øvrigt notere sig, at den samlede SP-pulje var 14 milliarder mere værd i 2007, end da den kom til udbetaling i år.

Det ville have givet hver enkelt dansker 25 procent mere at snolde for, end de har fået ved udbetalingen i 2009.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden