Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BO SVANE
Foto: BO SVANE

Ifølge pensionsselskaberne binder langt størstedelen af de danskere, der selv bestemmer, hvordan deres pension er sammensat, opsparingen i 10-årige ratepensioner.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi lever længere end vi har råd til

Danskerne er dårlige til at sikre sig økonomisk til alderdommen, påpeger eksperter. Pengene bliver udbetalt for tidligt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et tilbagetrukket, stille otium er for mange danskere erstattet med en sprudlende forbrugsfest.

Men den italienske vin og de velhængte bøffer risikerer at blive fejet brat af bordet, fordi pensionsopsparingen er brændt af, længe inden festen er slut.

LÆS ARTIKEL

Ifølge eksperter og pensionskasser er danskerne mildest talt håbløse til at planlægge pensionsopsparingen, så pengene rækker livet ud.

»For det første er der ikke sammenhæng mellem, hvor meget folk sparer op, og hvor længe de lever. For det andet er der alt for mange, der disponerer deres opsparing for kortvarigt og først for sent indser, at formuen pludselig skrumper,« siger Mikael Sundby, der er direktør i Alm. Brand Liv og Pension, til 24timer.

LÆS ARTIKEL

Ifølge pensionsselskaberne binder langt størstedelen af de danskere, der selv bestemmer, hvordan deres pension er sammensat, opsparingen i 10-årige ratepensioner.

Går man på pension som 65-årig, løber pengestrømmen ud allerede som 75-årig. Med mindre huset, båden eller møntsamlingen kan indbringe en sum, der kan understøtte den tidligere livsstil, står den altså på folkepension og smalkost resten af livet.

LÆS ARTIKEL

Den gennemsnitlige levealder i Danmark er vokset med cirka et år i løbet af det sidste årti og vil fortsat vokse. Paradoksalt nok har de fleste danskere realistiske forventninger til, hvor længe de lever, selv om deres pensionsopsparinger er kortsigtede.

Det viser en undersøgelse foretaget af Alm. Brand blandt 764 af deres pensionskunder. Gennemsnitligt forventer de at leve 85 år.

LÆS ARTIKEL

»Vi forventer alle sammen at leve lidt længere end naboen, men når det kommer til udbetalinger, lider de fleste af os under den illusion, at det gælder om at få mest muligt udbetalt hver måned. Desværre indser mange for sent, at pengene ikke varer ved,« siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Seniorøkonom Søren Dijohn fra Nordea Liv og Pension understreger, at man altid kan ændre sin pensionsform, så længe pengene ikke allerede er brugt.

LÆS ARTIKEL

Man kan for eksempel strække sin ratepension over flere år eller omlægge til en såkaldt livrente, der udbetales med et fast beløb resten af livet.

»Livrenten har fået et comeback med skattereformen, fordi man har fjernet fradragsretten for pensionsindbetalinger over 100.000 kroner,« forklarer han.

LÆS ARTIKEL

Mange danskere har strittet imod livrenten, fordi resten af opsparingen overgår til andre forsikrede – og ikke til arvingerne, hvis man ikke har valgt at betale for en garantiperiode.

LÆS ARTIKEL

Men ifølge Michael Møller, der er professor på Copenhagen Business School, bør hovedvægten ligge på livsvarige pensionsordninger.

»Al obligatorisk pensionsopsparing gennem arbejde burde være livsvarig. Hvis folk kan tvinges til at spare op, men omvendt har frie hænder til, hvordan de vil bruge pengene, har vi ikke beskyttet dem nok mod deres egen dumhed,« siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden