Prisen på el er pisket i vejret

Elektricitet er blevet mere end dobbelt så dyrt, siden markedet blev liberaliseret i 1998. Det har især ramt privatkunder.

Privatøkonomi

Prisen på elektricitet er blevet dobbelt så høj, siden markedet blev liberaliseret i 1998.

Det er især privatkunderne, som skal betale mere, mens store erhvervskunder er sluppet med langt mindre prisstigninger.

Det viser nye tal, som Klima- og Energiministeriet har opgjort i et svar til Enhedslistens energiordfører, Per Clausen, skriver dagbladet Information.

107 procent dyrere

Tallene viser, at priserne for små kunder er steget med 107 procent, mens de for store kunder er steget med cirka 60 procent.

»Konsekvensen af elliberaliseringen har været, at små almindelige kunder betaler for, at man har kunnet holde relativt lave priser i industrien«, siger Per Clausen til Information.

Han er fortørnet over udviklingen, fordi »det ikke mindst rammer familier med en dårlig økonomi og har klart sociale konsekvenser, der er helt urimelige«

Det går tilbage for Danmark Professor Frede Hvelplund, Aalborg Universitet, ekspert i energipolitik, mener også, at udviklingen er gået den helt gale vej.

»Der er nogle få store udbydere, men ingen stærk konkurrence, og markedet fungerer langt mindre effektivt end tidligere«, konstaterer Hvelplund

»Hvor Danmark før 1998 havde de billigste elpriser i hele Europa, er vi nu det land med de tiendedyreste ud af de 27 EU-lande«, siger han.

Energisektor afviser kritik

Energiselskabernes interesseorganisation, Dansk Energi, afviser, at liberaliseringen har resulteret i, at få store eludbydere blot tjener flere penge på små kunder.

Stigningen skyldes snarere, at el er blevet dyrere at producere, oplyser afdelingschef Torben Pedersen.

»Før kunne man kun købe el i det område, hvor man tilfældigvis boede. Nu er det åbnet op, så der er et marked, og det må i længden være det mest effektive«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce