Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Privatøkonomien kollapser når krisen rammer

Dødsfald, skilsmisse eller andre chok fører ofte til kaos i privatøkonomien.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rudekuverterne virker uoverstigelige at åbne, når man er ramt af en personlig krise. Derfor følges den personlige ulykke ofte af økonomiske problemer, som ellers kunne undgås.

Det oplever projektleder ved forbrugerrådets gældsrådgivning, Annette Mathiasen.

»Når folk er ramt af en psykisk belastning i forvejen, kan gældsproblemer virke endnu større end de er i virkeligheden. Der er stadig mange som tror, at de bliver sat i gældsfængsel eller mister deres børn, hvis de har for stor gæld. Men når man så får kigget på økonomien er det ofte ikke så slemt, som de havde forventet«, siger Annette Mathiasen.

LÆS ARTIKEL

Ved dødsfald eller skilsmisser kan det være et problem, hvis det er den ene part, der altid har stået for privatøkonomien. Men også hvis man selv rammes af sygdom og bliver uarbejdsdygtig.

»Når man føler sorg kan det være svært samtidig at have overskud til at sætte sig ned og få et overblik over økonomien. Men det skal jo gøres - regningerne forsvinder ikke bare af sig selv«.

Mænd vil handle sig ud af krisen Rikke Høgsted er chefpsykolog i Falck Healthcare, som behandler kriseramte mennesker, som har oplevet for eksempel dødsfald, alvorlig sygdom, arbejdsløshed eller skilsmisse. Hun bekræfter at kriseramte mennesker har svært ved at overskue deres økonomiske situation.

»Når vi er i en krisetilstand fører det ofte kaos med sig. Det tankemylder, vi rammes af gør det svært at have overblik, og vi oplever ofte mennesker, som kommer til at skade deres egne langsigtede interesser«, siger Rikke Høgsted.

LÆS ARTIKEL

Det kan være skilsmisseramte, som fraskriver sig deres rettigheder i kampens hede, fordi de er i følelsernes vold og er præget af skyld og skam eller angst og frygt. Eller alvorligt syge, som pludselig vil sælge alt hvad de ejer.

»Især mænd vil gerne handle, når de bliver ramt af chok. Det giver dem følelsen af at genvinde kontrol over tilværelsen. Derfor ser vi mænd, som lige efter at have fået en alvorlig diagnose vil sælge huset eller flytte til en anden landsdel. Store beslutninger, som man let kan fortryde, når man kommer til sig selv igen«, siger Rikke Høgsted.

Først tre-fire uger efter at krisen satte ind begynder personen almindeligvis at blive sig selv og er egnet til at træffe større beslutninger, vurderer chefpsykologen.

Søg hjælp fra familie og venner

Den kriseramte kan også blive ramt af en form for handlingslammelse, når hverdagen melder sig igen med regninger, netbank og så videre..

»Her gælder det om ikke at stikke hovedet i busken. Der vil som regel være et hav af mennesker omkring en, der gerne vil hjælpe. Hvis det ens nu afdøde mand, der har stået for økonomien, så må man være ærlig og spørge en i familien eller en bekendt om de vil gennemgå papirerne med en og hjælpe en med at komme på netbank«, siger Rikke Høgsted.

GUIDE

Er der tale om gældsproblemer kan man blandt andet få hjælp i Forbrugerrådets gratis gældsrådgivning.

»Kreditorerne er som regel glade for det, når vi går ind og hjælper folk med deres økonomiske problemer. Og for den enkelte kan det føles som en lettelse at få at vide, at nu er økonomien stram i ti år - men så lysner det«, siger Annette Mathiasen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden