Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sparepenge yngler bedst i småbankerne

Storbanker har sat renten på opsparingskonti voldsomt ned.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år toppede Nordea og Danske Bank listen over bedste opsparingskonti.

Nu roder storbankerne rundt langt nede ad listen over højeste renter. Man skal i stedet kigge efter små banker, hvis man vil i nærheden af 2 procent og ikke har lyst til at binde pengene i årevis. Det viser statistik fra renteportalen Mybanker.dk.

»Indlånsrenten er især siden sommerferien raslet ned i de store banker. Mange har sat pengene i storbanker, fordi man har set dem som sikre. Det betyder, at de ikke behøver at have så høje renter mere«, siger John Norden, direktør i Mybanker.

Mens man i en lille bank som Helgenæs Sparekasse kan få 1,75 procent uden binding på indskud over 100.000 kroner, så giver Nordea blot 0,125 procent på deres Pluskonto.

Nordea og Danske Bank giver dog 1,25 procent på henholdsvis Pluskonto Fri og Danske Netopsparing, men så må man leve med, at man ikke får noget i rente i måneder, hvor man hæver penge.

Samme situation for firmaer
Vilkårene for privatkunder stemmer dermed overens med, hvordan renten for virksomheder har udviklet sig. Nationalbankens rentestatistik for oktober, som udkom torsdag, viser, at virksomheder får den mindst fordelagtige indlånsrente i landets største banker.

Udviklingen viser, at de små banker fortsat prioriterer at få penge i kassen, vurderer Rune Wagenitz Sørensen, direktør i rådgivningsfirmaet Uvildige.dk.

»Når nogle banker sætter så meget højere indlånsrenter end andre, er det ikke et spørgsmål om blot at tiltrække nye kunder. Det handler i stedet målrettet om at få folks penge ind, fordi banken gerne vil have dækket sit kapitalbehov«, siger Rune Wagenitz Sørensen og fortsætter:

Næsten kun obligationer tilbage
»Hvis udviklingen fortsætter, bliver det meget svært at finde sikre måder at få sine penge til at vokse. Så er der kun kortfristede obligationer tilbage, men de giver heller ikke mere end 1,5 til 2 procent«, siger Rune Wagenitz Sørensen.

I Mybanker vurderer John Norden, at nogle banker målrettet holdt en høj indlånsrente frem til bankpakke 1’s udløb 1. oktober. Bankpakken garanterede ubegrænset alle bankkunders indestående, hvis banken gik ned, men efter at pakken er udløbet, dækkes indskud nu kun op til 750.000 kroner ved bankkrak – og det fik nogle banker til at forberede sig på, at mange kunder ville flytte rundt på deres penge:

»Bankpakkens udløb blev dog langtfra så dramatisk som frygtet, og det har bragt renterne ned«, siger John Norden.

Tjek renten på bindingskonti
Det er en særlig god ide at tjekke sin rente, hvis man satte sine penge på en 2-årig opsparingskonto i efteråret 2008. På det tidspunkt var krisen netop brudt ud, og bankerne tilbød renter i omegnen af 6 procent på indlån.

LÆS ARTIKEL

»Hvis man bandt sine penge netop der, risikerer man altså, at de går direkte fra en forrentning på 6 procent til noget i retning af 0,1 procent, når bindingen nu ophører. Det er en ekstremt stor ændring, som virkelig kan mærkes, hvis der er tale om et stort beløb«, siger John Norden.

Lidt er der dog at glæde sig over, hvis man samtidig har et flekslån i boligen, påpeger Rune Wagenitz Sørensen.

»Renten på flekslån er historisk lav, og da mange har større boliglån end opsparing, vil rentesituationen være en fordel for dem«, siger Rune Wagenitz Sørensen.

Bankerne mangler penge op til nytår
Når nogle små banker fortsat tilbyder tæt på 2 procent i rente, skyldes det, at de – modsat mange store banker – fortsat tænker i, hvor mange penge de har i kassen.

»Vi ser en del små pengeinstitutter, som gerne vil have, at deres indlånstal er pæne op til nytår. Det handler om, at de kan få pæne tal i deres årsregnskab, så de ser solide ud«, siger John Norden.

I en del små banker kan man derfor få en bedre rente, hvis man blot binder sine penge hen over nytår, vurderer John Norden. Og er man i julehumør, kan man vælge en MS Fokus Opsparing med en måneds opsigelse i Middelfart Sparekasse. Her får man selv 1,5 procent – og derudover giver man 2 procent til PlanDanmarks arbejde i Nairobis slum.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden