KAB har ikke tabt en eneste af de sager, selskabet har ført imod skattemyndighederne endnu, men adskillige af dem er anket af SKAT til en højere instans.
Foto: THOMAS BORBERG

KAB har ikke tabt en eneste af de sager, selskabet har ført imod skattemyndighederne endnu, men adskillige af dem er anket af SKAT til en højere instans.

Privatøkonomi

Lejere får 36.000 kr. tilbage i husleje efter fejlskat

En tredjedel af alle lejere kan have krav på at få for meget betalt skat retur.

Privatøkonomi

De 59 lejere på Pinjevej 1 - 66 i Afdeling 29 i Helsingør Boligselskab er glade for at slippe ud af en knibe, som omkring en tredjedel af lejerne i almennyttige lejligheder sidder i.

De skal nemlig have nedsat deres månedlige husleje med 372 kroner, som de i otte år har betalt for meget. Det svarer til cirka 36.000 kroner i alt, som hver lejer lejer skal have refunderet - enten direkte eller indirekte.

I de otte år betalte de ialt over to millioner kroner, fordi Helsingør Kommune og SKAT havde ansat deres skattefradrag for selskabets udgifter til byggemodning alt for lavt.

Og da boligselskabet derfor skulle betale mere i skat, måtte lejerne punge ud over huslejen med hver omkring 4.500 kroner årligt.

LÆS ARTIKEL

Boligselskabet har nu fået SKAT til at ansætte skattefradraget mere realistisk for lejerne i Afdeling 29, men for op imod hver tredje lejer i almennyttige boligselskaber skal det ifølge et nyt lovforslag fremover ikke være muligt at efterprøve, om kommunernes og SKATs ansættelse af deres skattefradrag er rigtig.

Forskelsbehandling fremover
Det kan betyde, at lejerne i Afdeling 29's naboafdeling, som ikke er lige så langt med sagen, fremover kommer til at betale 472 kroner mere i husleje om måneden end lejerne i Afdeling 29 på grund af et fejlskøn begået af skattemyndighederne.

Og det fejlskøn vil det nye lovforslag nu lovliggøre, så lejerne ikke kan få ændret det. Lovforslaget blev fremlagt af regeringen i Folketinget i går.

»Det nye lovforslag vil betyde, at fejlberegnede ejendomsskatter bliver umulige at efterregulere«, siger Jesper Nygård, direktør i det store københavnske almennyttige boligselskab KAB, der kører sager for omkring en tredjedel af sine ialt 15.000 lejligheder.

LÆS ARTIKEL

»Det er fuldstændig urimeligt, at en lejer i én afdeling, som ikke har fået afgjort sin sag ved en domsstol endnu, skal betale meget mere i ejendomsskat for den samme udstykning som lejeren overfor, der netop har fået rettens ord for, at han skal have penge tilbage for for meget betalt ejendomsskat. Grundlaget for de to er fuldstændig det samme, men det kan ikke passe, at regeringen mener, at de i årevis fremover skal være tvunget til at betale en vidt forskellig ejendomsskat«, siger Jesper Nygård.

Lejere betaler også ejendomsskat
»Det er en af de mest udbredte misforståelser, at det kun er boligejere, der betaler ejendomsskat. Lejere betaler det faktisk også - og på samme niveau - og for vores vedkommende er der tale om forkert ansatte skattefradrag for tusinder af vores ialt 15.000 boliger«, siger Jesper Nygård.

KAB har ikke tabt en eneste af de sager, selskabet har ført imod skattemyndighederne endnu, men adskillige af dem er anket af SKAT til en højere instans.

1,8 millioner tilbage
I en af KAB's afdelinger, Bøgehegnet i Greve, har lejerne tilsammen fået 1,8 millioner kroner tilbage i skat, hvilket svarer til 615 kroner per lejlighed hvert af årene mellem 2003 til 2009, som er den periode, afgørelsen har taget stilling til.

Et andet eksempel på en vundet sag er Farum Midtpunkt, hvor de 1.645 lejere tilsammen har fået 2,5 millioner kroner retur fra skattevæsnet.

Det svarer til en tilbagebetaling på i gennemsnit 1.500 kroner per lejer.

Ialt er der endeligt afsluttet 862 sager, hvor en afdeling i et almennyttigt boligselskab har ført sag om forkert ansatte fradrag mod SKAT.

95 procent af sagerne vindes

»I 95 procent af tilfældene får boligafdelingerne for meget skat tilbage. Vi tager så i hvert enkelt tilfælde stilling til, om beløbet er tilstrækkeligt, eller om sagen skal ankes«, fortæller jurist hos skatterådgivningsfirmaet Rafn & Søn, Christian Gommesen-Byrjalsen.

Han fortæller, at indtil nu har SKAT efterbetalt ialt 350 millioner kroner til boligselskaber i Danmark, som firmaet har ført sager for, og der mangler endnu afgørelse på sager, der omhandler det dobbelte beløb. Så sagerne alene i den almennyttige sektor i Danmark beløber sig til mindst en milliard kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce