Foto: Thomas Borberg(Arkiv)
Privatøkonomi

Sådan får du styr på din årsopgørelse

Får du penge tilbage fra skattefar, eller hvad? Vi guider til årsopgørelsen her.

Privatøkonomi

Årsopgørelsen venter lige om hjørnet.

Men hvad er det egentlig for en størrelse - og hvordan er det nu, man skal gøre, hvis man skal betale penge tilbage i skat?.

Tjek har allieret sig med kontorchef i Skat Henrik Kähler, der her give råd og vejledning. Blandt andet om, hvad forskellen er på forskudsopgørelsen og årsopgørelsen. Og hvordan du kan bruge de to størrelser.

Årsopgørelsen er dit regnskab »Forskudsopgørelsen er budgettet, som viser, hvor meget skat du skal betale i løbet af året. Når året er slut, kommer årsopgørelsen, som kan ses som regnskabet, hvor du kan se, hvor meget skat, du har betalt, og hvor meget, du skulle have betalt. Man kan altså bruge årsopgørelsen til at se, om man skal betale en restskat, eller om man får penge tilbage«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Hvis man skal have penge tilbage, behøver man ikke foretage sig andet end at tjekke, at alle tallene er rigtige. Så bliver de udbetalt på en NemKonto, som langt de fleste allerede har.

Har man ikke en NemKonto, kan man få sit pengeinstitut til at udpege en af de kontoer, man har i forvejen til at være NemKontoen. Man kan også oprette en via digital signatur på nemkonto.dk .

Du kan betale med dankortet
Skal man derimod betale penge tilbage, kan man gøre det med dankort direkte på Skats hjemmeside.

»Jo tidligere du betaler, jo billigere slipper du i rente«, forklarer kontorchefen.

LÆS ARTIKEL

Renten begyndte at tikke 1. januar, og det fortsætter den med, indtil 1. juni. Betaler man senere end 1. juli, kommer der et ekstra procenttillæg oveni, så renten bliver på 6,6 procent - uanset hvor sent man betaler.

»Derfor er det godt, at man betaler med det samme«, lyder rådet fra Skats egen mand.

Jo lavere beløb - jo lavere rente
Henrik Kähler forklarer, at det er forskelligt, hvor høj renten er. Jo lavere beløb, jo lavere rente. Ved 1.000 kroner vil den eksempelvis være ca. 12 kroner, hvis man betaler 1. april, og 25 kroner hvis man venter til slutningen af juni.

LÆS ARTIKEL

»Et vigtigt budskab er dog, at forskudsopgørelsen er næsten endnu vigtigere end årsopgørelsen. For får man lavet registreringer på sin forskudsopgørelse året igennem, får man ikke en restskat, eller den bliver meget lille«, siger han.

Vigtigt at registrere boligkøb og lønforhøjelse

Ifølge Henrik Kähler er eksempelvis vigtigt at få registreret, hvis man køber bolig. Så får man nemlig større renteudgifter, som man kan trække fra i skat.

Man skal også registrere, hvis man får en stor lønforhøjelse, eller hvis man er et ungt menneske, der har fået et fritidsjob.

LÆS ARTIKEL

»Så skal vedkommende anskaffe sig en digital signatur eller TastSelv kode og gå ind på TastSelv og registrere hvor meget han regner med at tjene. Kan han ikke finde ud af det, skal han ringe til Skat. Der sidder altid en medarbejder klar, der kan hjælpe«, siger skatteeksperten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce