Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Golf og ferie er populære blandt den rige del af de ældre. De planlægger at bruge alle pengene, før livet er slut.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De gamle tømmer kassen, før de dør

Ældre danskere har flere penge end nogensinde, men børnene arver ikke en rød reje. De rige forældre tømmer kassen selv.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har man én krone tilbage, når man er død, er det fordi, man har regnet forkert. Det er filosofien hos den aldrende del af befolkningen.

Gruppen har gjort sig fri af de puritanske lænker og svinger nu i stedet golfkøller og springer på krydstogtskibe for de penge, der tidligere var stillet børnene i udsigt som arv, skriver gratisavisen 24timer.

»Det er de færreste, der har tænkt sig at efterlade noget til deres børn. Holdningen er snarere: Hvis der er noget tilbage, er det, fordi vi har regnet forkert,« siger presserådgiver i Alm. Brand Nis Peder Kolby til 24timer.

Alm. Brand har spurgt deres pensionskunder over 60 år i hele landet, om de regner med, at nogen skal arve dem. Og både frisøren i Fredericia og direktøren i Gentofte har altså planer om selv at bruge hver en tjent krone.

Ældre aktiverer deres mursten Landets to største banker bekræfter, at de ældre faktisk er i fuld gang med at udhule arven. Hos Danske Bank er tre ud af fire kunder med et priortetslån over 50 år. Et prioritetslån betyder i korte træk, at der er taget et lån i huset.

»Der er helt sikkert sket et skift. Det ældre segment aktiverer i højere grad deres mursten. Og med lånet slipper de for at skulle i banken og spørge hele tiden,« siger Elisabeth Tofmann Asmussen, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

I Nordea supplerer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen med, at det også er blevet populært at bruge muligheden for at fryse ejendomsskatten.

Det er det samme princip, som når man udskyder de løbende låneomkostninger til banken med afdragsfrie lån.

»Det er måder at udhule arven,« vurderer Ann Lehmann Erichsen og uddyber, at der er sket et holdningsskred:

»Vi sætter nye krav til vores liv, og vi vil gerne leve fuldt ud, til vi trækker det sidste åndedrag.«

Ferier og golf er i højsædet
Alm. Brands kunder er da heller ikke i tvivl om, hvordan de skal leve alderdommen.

»De vil fortsat på ferie, spille golf, have ny bil og leve livet. De har bare bedre tid til det nu,« siger Nis Peder Kolby.

Hos Ældre Sagen bekræfter økonom Jens Højgaard, at han også hører fra lokalafdelinger, at de ældre er yderst aktive. Men børnene bliver ikke glemt i forbrugsgildet, uddyber han.

»Vi ser helt klart en trend med, at man gerne vil bruge pengene på oplevelser sammen med familien, mens man lever. Man tager på ferie sammen med børnene og fejrer runde fødselsdage i udlandet.«

68'ere vil levere en forbrugsfest

Ifølge direktør for Instituttet for Fremtidsforskning Johan Peter Paludan er der udsigt til en forbrugerfest uden sidestykke, når 68’er-generationen om en kort årrække går på pension.

»Det bliver de rigeste pensionister i danmarkshistorien. Samtidig er de vokset op i et samfund, hvor man forbruger. Så der vil blive brugt nogle penge.«

Fremtidsforskeren peger på, at forbrugerræset også har skyggesider.

»Vi vil se en økonomisk polarisering af pensionister, som er langt større end den, vi ser på arbejdsmarkedet nu.«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden