Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Amagerkollaps udstiller bankernes sande jeg

Sørg nu for at have din formue i flere banker, råder bankeksperter.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er lige så sikkert som penge i banken.

Ordsproget, der før er blevet flittigt brugt, når en risiko var lig nul, klinger lidt hult for tiden.

Da Amagerbanken søndag måtte kaste håndklædet endeligt i ringen, skrev den sig ind i rækken af de 10 små og mellemstore danske banker, der er krakket siden den økonomiske krise satte ind i efteråret 2008.

Og det bør få danskerne til at tænke sig om en ekstra gang, før de placerer formuen i den første, bedste eller lokale bank, siger eksperter.

Husk at en bank er en privat virksomhed
»Det er nye tider. Man skal huske på, at en bank er en privat virksomhed, der ligesom andre virksomheder er ude på at tjene penge og som kan risikere at gå konkurs«, siger professor i økonomi ved Copenhagen Buisiness School, Caspar Rose til Politiken Tjek.

I Danmark har vi haft tradition for kun at have en bank, men private kunder bør nu ligesom virksomheder sikre sig ved at have mindst to banker. I hvert fald hvis man har mere end 750.000 kroner netto stående.

»Jeg tror, at man som bankkunde nu skal til at tænke mere i risici. Vi oplever jo, hvordan penge, der ikke er dækket af indskyderfondens garanti forsvinder, når bankerne krakker«, siger Caspar Rose.

Århus Lokal Bank er blandt de udsatte
Finanstilsynet har efter Amagerbankens krak varslet, at flere andre banker formentlig vil ende ad samme triste vej inden for en overskuelig fremtid.

Ingen vil citeres for hvilke banker, der er i farezonen, men flere eksperter peger overfor tjek.dk på, at Århus Lokal Bank er en af de mest udsatte for tiden.

Uvildig rådgiver i Finanshuset Fredensborg Kim Valentin ønsker heller ikke at give et konkret bud på, hvilke banker man bør gå udenom af frygt for en kommende deroute.

Man skal huske, at det er hele banksektoren, der er i vanskeligheder, siger han.

»Når man ser et krak som det i Amagerbanken, vil der sagtens kunne følge andre med. For lige pludselig kommer der fokus på, om alle banker har taget de rigtige værdier ind i deres balancer«

»Finanstilsynet, der er kommet under beskydning efter deres håndtering af Amagerbanken, vil alt andet lige være mere kritiske, når de undersøger banker fremover. Og det gælder både de små og store af slagsen«, siger han.

Det er ikke Nationalbanken
Caspar Rose mener dog, at det især er de små og mellemstore banker, der kan befinde sig på kanten af den økonomiske afgrund.

»De helt store banker som for eksempel Danske Bank og Nordea har ingen problemer med at få likviditet fra andre banker. Men er du en lille bank, kræves der et risikotillæg, hvis du vil låne penge fra andre banker, fordi der er en større risiko forbundet med at låne til dig. Det giver en konkurrenceulempe og kan være med til at gøre forretningen endnu sværere at holde kørende«, siger han.

Men der er kun en ting at gøre hvis man ikke vil risikere at miste sine penge - og det er at lade være med at deponere mere end 750.000 kroner ét sted.

»Men skal altså huske på, at det ikke er Nationalbanken, man sender penge ind i«, siger Caspar Rose

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden