0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Billige lejeboliger er ved at forsvinde

Lejelejligheder med stramt reguleret leje er en model på vej ud i Danmark.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Midt på Gammel Kongevej i indre København ligger en 161-kvadratmeters lejlighed til 4.800 kroner om måneden. I samme opgang finder man en 142-kvadratmeters lejlighed til 15.000 kroner om måneden. Den første er under stram huslejeregulering, den anden er ikke.

De billige lejligheder med stramt reguleret leje er imidlertid ved at forsvinde fra det danske lejemarked. Det fremgår af en analyse fra Henrik Christoffersen, lektor i boligøkonomi ved Københavns Universitet.

»I dag er under halvdelen af de private lejeboliger egentlig huslejeregulerede, og der foregår en bevægelse i retning af, at markedet for private lejeboliger i fremtiden kommer til at fungere helt frit«, siger Henrik Christoffersen, der også er forskningschef i Cepos.

Stram regulering
Hovedparten af landets 450.000 private lejeboliger er nu friholdt i kraft af undtagelser fra den strammeste regulering, der kaldes ’omkostningsbestemt leje’. Blandt andet benytter mange udlejere sig af, at man kan komme af med reguleringen ved at gennemrenovere boligen.

Det sker med 2.000 boliger hvert år, viser beregninger fra Socialministeriet.Dermed overgår boligerne til den løsere regulering efter »det lejedes værdi«, som nu er gældende for cirka 30 procent af markedet. Konsekvensen er, at lejen i snit stiger med 10 procent, når boliger overgår til denne form for regulering. Det viser en undersøgelse foretaget af Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

Desuden kan udlejere sætte huslejen frit, hvis ejendommen er bygget i 1991 eller senere. Det giver i snit en husleje, som ligger mere end 20 procent over tilsvarende boliger med omkostningsbaseret leje, viser Skaks beregninger, og det gælder nu for omtrent 25 procent af lejemarkedet.

»Det hører man bare ikke meget om i den politiske debat«, siger Morten Skak.

Udviklingen vil kun forstærkes i fremtiden, vurderer Henrik Christoffersen.

Omfattende effekt
Undtagelserne, som langsomt tager livet af den omkostningsbaserede lejeregulering, har været nødvendige at indføre.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere