0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pengemisbrugere lades i stikken

Med finanskrisen er det slut med hurtige lån, og det presser mennesker med et sygeligt overforbrug af penge ud af busken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rykkergebyrer for mere end 4.000 kroner om måneden. Rækker af ubrugte sko. Registrering i RKI Kreditinformation og en gæld på op imod flere millioner kroner for rent forbrug.

Det er hverdagen for pengemisbrugere, som har en adfærd, der minder om alkoholmisbrug.

»De har jo et misbrug som alle andre misbrugere. Det at gå ud og købe giver kicket. De lever for næste kick, ligesom en narkoman«, siger Lotte Christiansen, som er uddannet coach og misbrugskonsulent og behandler pengemisbrugere.

Blandt dem finder man Kim og Line, hvis historier du kan læse her:


Med finanskrisen er bankerne og andre långivere blevet meget tilbageholdende med at låne penge ud. Det gør det sværere at låne til et enormt forbrug og betyder en brat opvågnen for de op mod 300.000 voksne danskere, der ikke kan styre deres købetrang.

Men eksperter regner med, at mellem 6 og 13 procent af den voksne befolkning er ramt. Det kan lyde voldsomt, men lidelsen er svær at opdage, forklarer sociolog Ole Bjerg fra Handelshøjskolen CBS i København, der forsker i købemani.

»Vi har ofte sværere ved at forholde os til folk med købemani end til folk med andre misbrugsformer. Det er svært at skelne en moderne storforbruger fra et menneske med købemani, fordi samfundets store fokus på forbrug gør det sygelige svært at skelne fra det normale, og det er et stort problem, som lægevidenskaben har været alt for lang tid om at anerkende«, siger Ole Bjerg.

Det private behandlingscenter Majorgården, som hovedsagelig behandler narkomaner og alkoholikere, erkender, at pengemisbrug er blevet et så stort problem, at centret 1. marts åbner et behandlingstilbud for pengemisbrugere.

Budget og samtale
Indtil nu har Majorgården behandlet pengemisbrugere sammen med ludomaner, men fremover får de tilbudt deres egen behandling.

Det nye behandlingsprogram vil bestå af samtaleterapi og en konkret plan for, hvordan pengemisbrugeren skal komme ud af misbruget. Det handler blandt andet om at lægge budget og om at vurdere, hvor meget pengemisbrugeren realistisk kan købe for den indkomst, hun har.

»Vi får mange flere henvendelser fra pengemisbrugere, end vi kan behandle. Der er et behov for det, og der mangler nogle tilbud til de her mennesker«, siger Magnus Larusson, som har en mastergrad i sociologi og behandler ludomaner og pengemisbrugere på Majorgården.

Indkøb giver magt
Et liv som pengemisbruger eller shopaholic har store konsekvenser ifølge coach Lotte Christiansen.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter