Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rådgivning er blevet en salgsvare, og baggrunden for udviklingen kan blandt andet findes i finanskrisen, forklarer Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Rådgivning er blevet en salgsvare, og baggrunden for udviklingen kan blandt andet findes i finanskrisen, forklarer Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi stoler ikke længere på banken

Stadig flere går uden om bankens rådgivning ved store økonomiske beslutninger.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før var bankrådgiveren det naturlige første stop for mange, når lejligheden skulle skiftes ud med et hus, eller opsparingen skulle plantes i aktier og obligationer. Men nu vender flere sig mod uvildige økonomiske rådgivere for at få hjælp til at styre privatøkonomien.

»Vi får en stigende mængde henvendelser fra folk, der søger uvildig økonomisk rådgivning og gerne vil have vores hjælp til at finde den rigtige. Rådgiverne melder selv til os, at de har et stigende antal sager. Og for fire år siden kendte jeg selv til cirka 10 uvildige økonomiske rådgivere; i dag har jeg kendskab til cirka 30«.

Det siger Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet, som generelt anbefaler forbrugerne at søge uvildig rådgivning ved de største økonomiske beslutninger.

LÆS ARTIKEL

Rådgivning er blevet en salgsvare, og baggrunden for udviklingen kan blandt andet findes i finanskrisen, forklarer Carsten Holdum. Her gik det for alvor op for mange, at bankrådgiveren ikke er neutral, men sat i verden for at hente penge hjem til banken og derfor kan have en interesse i at rådgive på en bestemt måde.

»Vi har fået utrolig mange henvendelser fra folk, der ikke længere tør stole på deres bankrådgiver. Før ville man måske bare skifte bank, men nu er der flere, der tænker, at det står galt til i hele banksektoren«, siger Carsten Holdum.

Rådgivningsfirmaet RealRåd startede i 1995 og er et af landets første uafhængige realkreditsrådgivere. Her mærker man tydeligt den stigende interesse for uvildig rådgivning, selv om firmaet dog ikke har gjort det op i tal.

LÆS ARTIKEL

»Før mødte vi ofte den lidt gammeldags holdning, at bankrådgiveren gennem mange år var den bedste, og hvorfor skulle man dog søge hjælp hos andre? Nu er der en helt anden bevidsthed om, at banken ikke er en uvildig rådgiver«, forklarer Poul Stubkjær, som er partner i RealRåd, hvor der blandt andet rådgives om, hvordan man plejer sit boliglån bedst.

Sektoren for uvildig økonomisk rådgivning er dog stadig lille i Danmark i modsætning til flere andre europæiske lande. »Vores branche er stadig ved at træde sine barnesko, men vi ser en lille håndfuld nye aktører pible frem, hvoraf mange kommer fra banksektoren«, siger Poul Stubkjær.

Forargelse skabte firma

Rådgivningsfirmaet Uvildige.dk er et af de nyere tiltag. Det var regulær forargelse over, hvor galt det stod til med rådgivningen i banksektoren, der fik den tidligere bankansatte og nu direktør Hans Peter Christensen til at starte Uvildige.dk i foråret 2009 sammen med to partnere. Hvad der begyndte som et uformelt netværk, har i dag seks ansatte på tre kontorer i Danmark. Opsøger man Hans Peter Christensen igen om et par år, er han overbevist om, at antallet af ansatte er fordoblet. LÆS ARTIKEL

»Vi syntes, at der manglede en spiller på det finansielle marked, som kunne være på kundernes side, så de kunne slippe væk fra salgstalen i pengeinstitutterne. Vi sætter tingene i perspektiv og ridser fordele og ulemper op, så de er i stand til at træffe et kvalificeret valg«, siger Hans Peter Christensen. Han har også lagt kimen til en ny brancheorganisation, INFIA (Sammenslutningen af uvildige økonomiske rådgivere), der blandt andet arbejder for at skabe klare regler for, hvem der må kalde sig økonomisk rådgiver.

Økonomisk rådgiver er nemlig ingen beskyttet titel, og den stigende efterspørgsel giver grobund for rådgivere af tvivlsom karakter, som eksempelvis kan have lavet en underhåndsaftale med et pengeinstitut om at sende kunden videre dertil. I dag udsteder Finanstilsynet en certificering til rådgivning om investeringer, mens der ikke er krav til rådgivning om øvrige finansielle områder.

LÆS ARTIKEL

»Vi så gerne, at der kom flere mindstekrav og certificeringer, så kunderne har lettere ved at se, hvor de skal gå hen«, siger Hans Peter Christensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden