Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bankerne har mest travlt med at tælle deres egne penge og bruger ikke meget krudt på at gå ud i en konkurrence på prisen, lyder kritikken fra to bankkritikere.
Foto: LÆRKE POSSELT

Bankerne har mest travlt med at tælle deres egne penge og bruger ikke meget krudt på at gå ud i en konkurrence på prisen, lyder kritikken fra to bankkritikere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To bankkritikere går til angreb på bankerne

Bankerne vil helt bevidst ikke konkurrere på prisen. Taberne er de trofaste kunder.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To markante kritikere af de danske banker kommer i dagens udgave af Børsen med en barsk kritik af bankbranchen.

Bankerne bliver anklaget for at undgå at konkurrere på prisen via et kartellignende samarbejde og udnytte, at danske bankkunder er dårlige til at skifte bank, når eksempelvis banken sætter indlånsrenten ned.

De to er cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet og direktøren for den uafhængige bankprisportal mybanker.dk, John Norden.

Ingen banker vil gøre det billigere
»Vi har ikke de markedsmekanismer, der sikrer, at de banker, der har det billigste produkt, også løber med kunderne. Bankerne vil helst ikke åbne Pandoras æske og lave priskonkurrence. Der er ingen banker, der har lyst til at åbne ballet og gøre det billigere,« lyder det barske kritik fra Carsten Holdum i Børsen.

Han nævner Nets (det tidligere PBS, red.) som en af de væsentligste årsager til, at bankkunerne ikke får billigere priser. Det er bankerne selv, der ejer Nets, der blandt andet driver dankortet og Betalingsservice, der måned efter måned betaler danskernes regninger - og som selv bestemmer, hvad danskerne skal betale for den service.

»Vi betragter Nets som et stort kartel. De kan prissætte mere eller mindre som de har lyst,« siger Carsten Holdum.

Et andet eksempel er de investeringsordninger, som bankerne tilbyder. Her får kunderne ofte kun kendskab til de ordninger, som banken selv driver og tjener penge på - selvom kunderne kunne tjene op mod en million kroner ved at vælge en anden ordning, som Politiken skrev om for en uge siden.

LÆS ARTIKEL

Danskerne er sløve til at skifte bank
John Norden fra Mybanker.dk bakker op om kritikken. Han kan konstatere, at der ikke er kommet øget priskonkurrence bankerne imellem, som man ellers kunne forvente i kølvandet på finanskrisen. Tværtimod - mener han - udnytter bankerne, at danskerne er dårlige til at skifte bank.

Nets afviser ikke overraskende kritikken fra Forbrugerrådet. Direktør Tine Füssel siger til Børsen, at Konkurrencen har aldrig været hårdere på betalingsområdet.

»Der dukker nye betalingsmodeller op hele tiden. Desuden bør man se på de forbrugerfordele, der er i, at den danske finanssektor er i stand til at samarbejde. Som eksempel kan nævnes dankortet, som er et resultat af et godt samarbejde mellem bankerne, der kommer forbrugerne til gode«, siger Tina Füssel.

TDC er trætte af Nets
Og hun har da ret i, at der af og til dukker nye betalingsmåder op. Senest har TDC indført deres egen betalingsmodel, hvor kunderne kan bruge dankortet til automatisk at betale telefonregningen med. Den model er kommet fordi, TDC er utilfredse med Nets priser.

LÆS ARTIKEL

Hvis TDC-kunderne fortsat vil betale deres telefonregning via Betalingsservice, skal de selv betale de godt fem kroner, som én betaling koster.

John Norden påpeger, at bankkunderne lige nu har en gylden mulighed for at forhandle sig til bedre vilkår. Bankerne har nemlig lavvande i indlånskassen og skal derfor på kundejagt.

»Nu skal bankerne ud at skaffe nye kunder, fordi de ellers skal stjæle endnu flere penge fra de eksisterende kunder. Og det er en oplagt mulighed for at skifte bank og presse på for bedre vilkår. Udlånskunderne har også noget at kæmpe for,« siger John Norden til Børsen.

Han undrer sig over, at mens danskerne gerne bruger en halv time på at finde benzin, der er 50 øre billigere end andre steder, gider vi ikke at bruge et par timer på at spare 10.000 kroner på vores bankforretninger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden