Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bankerne tjener milliarder på kundernes investeringsbeviser

Der er kun én sikker vinder ved investering i investeringsbeviser, og det er banken, mener Dansk Aktionærforening.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bankerne er glade for de 820.000 danskere, der har sat sparepengene i investeringsbeviser.

Danskernes samlede omkostninger til investeringsbeviserne steg nemlig ikke mindre end 33 pct. pct. til 5,6 mia. kr. sidste år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bankerne snupper en god bid af pengene som rent honorar for overhovedet at have foreningernes beviser på hylden og sælge dem.

»Der er kun én sikker vinder ved investering i investeringsbeviser, og det er banken, som tjener milliarder, uanset om papirerne klarer sig godt eller skidt,« siger Jens Møller Nielsen, konsulent i Dansk Aktionærforening.

10 milliarder på fem år
En opgørelse over de seneste fem år viser, at bankerne nu tjener lige så meget på salg af investeringsbeviser som før finanskrisen, nemlig 2,2 mia. kr. mod 1,4 mia. kr. i 2009, da danskerne var mest bange for at eje værdipapirer.

Over fem år har salgshonoraret til bankerne været på godt 10,1 mia. kr., viser en opgørelse baseret på Investeringsforeningsrådets årlige omkostningsstatistikker. Et beløb, der nu får Finanstilsynet til at grave dybere i investeringsforeningernes omkostninger, bl. a. for at sikre sig, at foreningerne ikke køber deres ydelser for dyrt i banken.

Erfaringen viser nemlig, at det typisk er den bank, omkring hvilken investeringsforeningen er stiftet, der vælges som rådgiver, værdipapirhandler og salgskanal.

»Det skærper selvsagt behovet for at håndtere interessekonflikter at operere i sådanne strukturer. Jeg erindrer om, at bestyrelsen skal handle uafhængigt og i foreningernes og dermed investorernes interesse, uanset om det er bestyrelsen i en investeringsforening eller bestyrelsen i et investeringsforvaltningsselskab, der administrerer investeringsselskaber og investeringsfunde,« sagde Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard på Investeringsforeningsrådets årsmøde for nylig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden