0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stadig flere bliver vindmølleejere

50.000 danskere har andele i vindmøller. Antallet forventes at firdobles

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

Vild med vind. Susanne og Stig Sørensen er blot to ud af tusindvis af danskere, der er blevet andelshavere i de store vindmøller, som skyder op rundt i landet. De ejer en andel af en af havvindmøllerne på middelgrunden i Københavns havn - og netop derfra ønskes at billede af parret med møllen i baggrunden. Meget gerne fotograferet på både højde og bredde.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når man nærmer sig kysten ved Avedøre Holme, ser man først det kolossale gråhvide kraftværk, der forsyner atmosfæren med CO2.

Men for enden af stien og til højre bliver man mødt af et betagende syn: To kæmpestore havvindmøller på hver 151,5 meter rejser sig smukt i vandkanten ved kysten og vidner, om at Danmark er et land, der også satser på grøn energi. Vingerne drejer elegant, og de let buede spidser synes uendelige mod den blå himmel.

Det er her, Dong Energy afprøver den nyeste og mest avancerede offshore vindmølleteknologi, og havvindmøllerne er nogle af de største i verden med en vingediameter på 120 meter.

Den såkaldte ’Mølle nr. 2’ er ejet af Hvidovre Vindmøllelaug. 10.700 andele har været udbudt til salg siden efteråret, og de sidste blev solgt 20. april i år. Borgerne i Hvidovre tegner sig for 1.715 af dem, altså godt 16 procent.

Formanden for Hvidovre Vindmøllelaug, Erik Frølund Thomsen, er særdeles glad og stolt over den lokale opbakning.

»Jeg tror på, at vores projekt giver stof til efterfølgelse andre steder i landet, så den enkelte borger tager del i ansvaret for et bedre miljø. Jeg har svært ved at se, at sådan et kæmpestort projekt kunne være blevet til noget, hvis ikke borgerne i Hvidovre havde ønsket det. Jeg får masser af tilkendegivelser af borgere på gaden, og det er et rart skulderklap. Det er selvfølgelig ikke alle, der har købt andele, men glæden og stoltheden er der hos alle alligevel«, siger Erik Frølund Thomsen, der har brugt tre år af sin fritid, for at ’Mølle nr. 2’ kunne blive en realitet.

Ud over de lokale andelshavere i ’Mølle nr. 2’ er der andelshavere i hele Danmark, men projektet har også givet genlyd hos vindmølleentusiaster over hele verden, så der er også andelshavere i Sverige, Tyskland, Holland, England, Luxemburg, USA, Japan, Sri Lanka og Vietnam.

Vindmøllerejsehold
Det er kommunerne, der har ansvaret for at udpege egnede områder til landvindmøller, mens opførelsen af havvindmøller hører under Klimaministeriet.

Efter en række stille år, hvor der ikke blev satset på vindenergi i Danmark, vedtog et bredt flertal af partierne i Folketinget en ny lov om vedvarende energi i 2008. Kommunerne blev pålagt at udpege egnede steder i landet, og den lokale proces og forankring skulle sikres.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce