Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smæk. Studerende Stefan Larsen (til højre) og Laurids Hovgaard (til venstre). Stefan oplevede sidste år at få et skattesmæk i størrelsesorden 15.000 kroner, fordi han modtog SU samtidig med, at han havde et deltidsjob i en organisation. Han mener, at SKAT skal være mere pædagoiske i deres kommunikation.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Smæk. Studerende Stefan Larsen (til højre) og Laurids Hovgaard (til venstre). Stefan oplevede sidste år at få et skattesmæk i størrelsesorden 15.000 kroner, fordi han modtog SU samtidig med, at han havde et deltidsjob i en organisation. Han mener, at SKAT skal være mere pædagoiske i deres kommunikation.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stefan blev ramt af skattehammeren

Skat bør tænke nyt og bruge YouTube, mener en restskat-ramt studerende.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Synes måske, det er problematisk at gøre dette lige op til sommeren, hvor mange allerede har planlagt festivaller og ferie oplevelser, og endda købt billetter. Men kan sagtens følge metoden, det burde nok bare ha været varslet i god tid.«

Sådan skriver Claus Helmer i debatten om Skats redningsmanøvre mod de 100.000 SU-modtagere, der styrer direkte mod en stor skattegæld, fordi de bruger deres bundfradrag to steder: Både på SU'en og fritidsjobbet.

DELTAG i DEBATTEN

Lige nu har 80 læsere givet deres holdning til kende i debatten.

God nødløsning
Men tiltaget bliver ikke mødt med en 'det er synd for de unge-holdning' hos Danske Studerendes Fællesråd. Her er man glad for indgrebet, selv om det er radikalt:

»Det er en nødløsning, men initiativet giver et fint grundlag for, at de mange studerende undgår restskat«, siger formand Magnus Pedersen.

Han understreger dog, at det ikke må blive en glidebane over i total regulering:

»Det er uhyre vigtigt, at vi studerende ligesom resten af befolkningen får frihed til at skrue vores skattebetaling sammen, som vi selv ønsker det«.

Et bjerg af bøger på hjemmesiden
Studenterformanden opfordrer til, at der oprettes en gratis gældsrådgivning for studerende for at samle op på problemerne og forebygge dem i fremtiden.

»Jeg tror, det skyldes et uigennemskueligt system«, siger Magnus Pedersen.

Netop den udlægning kan SU-modtager og studerende Stefan Larsen nikke genkendende til. Han har fået en restskat på mere end 12.000 kroner, som han nu er gang med at betale af på.

»Så sent som i går var jeg inde på Skats hjemmeside for at orientere mig, men den fungerer som et bjerg af bøger, der er umulige at forstå«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Da Stefan Larsen blev ansat i sit studiejob, sagde arbejdsgiveren blot, at skattekortet blev indhentet automatisk. På lønsedlerne nærlæste han ikke linjerne om fradrag, men nøjedes med at tjekke beløbet på bundlinjen.

Nok lidt pinligt for mig
Det stemte overens med hans forventning om, hvad han ville tjene hver måned, og han så ingen grund til alarm. Stefan Larsen, der studerer offentlig administration på Roskilde Universitet, medgiver, at han selv har et medansvar for restskatten:

»Selvfølgelig. Og med mit studiefelt kan det synes pinligt, at jeg ikke kan gennemskue skattesystemet«, siger han, men tilføjer:

»Omvendt synes jeg, at Skats kommunikation er ikkeeksisterende. De har automatiseret og digitaliseret uden at forklare konsekvenserne af det«.

Stefan Larsen foreslår Skat at tænke i nye baner og give unge mennesker en introduktion til skattesystemet ved for eksempel at lave en pædagogisk video til hjemmesiden YouTube.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Laurids Hovgaard, der studerer socialvidenskab og journalistik, har også oplevet problemet med restskat, der beløb sig til 4.000 kroner. Han er helt enig med sin medstuderende:

»Skat skal på ingen måde agere børnehave og forklare ting i legoklodser, men de er nødt til at fortælle os, når de foretager ændringer, som vi bør være opmærksomme på«.

Også ikke-studerende hjælpes

Skat forventer at kunne nedbringe mængden af restskat hos SU-modtagere væsentligt og planlægger endnu en aktion i september 2011. Men problemet med forkerte skattebetalinger er langtfra isoleret til studerende. Politiken skrev i maj, at 46.000 boligejere med flekslån står til så store skattesmæk næste år, at Skat er begyndt at kontakte dem direkte for at hjælpe dem. Boligejerne har det til fælles, at de har sat fradraget på deres flekslån mindst 30.000 kroner for højt. Skat vil fremover udvide den type hjælp og indgreb til en lang række forskellige grupper i befolkningen. »Det skal over fem år indbygges som en del af vores it-arkitektur, at systemet fanger problemer som disse, og løbende vil vi udvide det, så folk også får direkte, personlig besked om, at de måske skal ændre i deres skatteforhold, når vi kan se, at de er blevet skilt, har købt hus eller andet, der kan have betydning for skatten«, siger Richard Hanlov. »Store skatterestancer er et kæmpeproblem. Det lyder højhelligt, men det er simpelthen et sygdomstegn, som vi i Skatteministeriet er nødt til at tage vare på«.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden