Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boligstatistik. Andelslejligheder sælges hurtigere end ejerlejligheder uden at sælgerne sætter prisen mere ned end på ejerboligmarkedet.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Boligstatistik. Andelslejligheder sælges hurtigere end ejerlejligheder uden at sælgerne sætter prisen mere ned end på ejerboligmarkedet.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andelsboliger klarer krisen bedre

Boligstatistik: Andelslejligheder bliver solgt hurtigere end ejerlejligheder.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste andelsboliger står ikke længe til salg hos ejendomsmæglerne. 25 procent af dem har således kun været udbudt i højest en måned, og tre ud af fire har stået til salg i under et halvt år.

Det fremgår af en opgørelse fra boligsiden.dk, der blandt andet sammenligner liggetider for andels- og ejerlejligheder.

Forskel på ejer- og andelsboligers liggetid Og der er især forskel på liggetider for andels- og ejerlejligheder, når man ser på den fjerdedel af lejlighederne, der har været til salg i længst tid.

LÆS ARTIKEL

Her har ejerlejlighederne ligget til salg i 24 måneder i gennemsnit, mens den længstliggende fjerdedel af andelsboligerne 'kun' har ligget til salg i 15 måneder, altså trekvart år kortere.

Det kunne måske skyldes, at sælgerne på andelsboligmarkedet er hurtigere til at sætte prisen ned på lejligheden, men det viser opgørelsen fra Boligsiden.dk ikke er tilfældet.

Andelslejlighederne holder prisen nogenlunde jævnt.

I perioden fra januar 2009 til og med maj måned i år har prisnedslaget på andelsboligerne ifølge Boligsiden.dk ligget forholdsvist stabilt på fem procent i gennemsnit endda med en tendens nedad.

i 2009 var det gennemsnitlige nedslag i udbudsprisen på 6,3 procent, i 2010 var det 5 procent , og i år har sælgerne af andelsboliger i gennemsnit slået 4,4 procent af prisen, da lejligheden blev solgt.

I maj måned var nedslaget på fire procent på andelslejligheder, mens det var på 3,2 procent på ejerlejligheder i Københavnsområdet.

»Det er vigtigt at være varsom med at komme med kategoriske udtalelser omkring priser på andelsboliger, idet eksempelvis foreningens økonomi, herunder især låntagning, er af afgørende betydning for, hvornår der er tale om et godt eller dårligt køb af en andelsbolig«, siger kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk, Birgit Daetz.

For den fjerdedel af såvel andelsboligerne som ejerlejlighederne, der har stået længst til salg hos ejendomsmæglerne, er udviklingen ikke for god. Liggetiderne for disse boliger er nemlig steget markant siden den første måling i statistikken fra boligsiden.dk.

Værre udvikling for ejerlejligheder

»Hvad andelsboligerne angår, er liggetiden for den fjerdedel, der har været udbudt i længst tid, steget fra knap 11 måneder ved indgangen til 2008 og til dagens niveau, som altså er 15 måneder. Og når vi ser på de længst liggende ejerlejligheder, er udbudstiden steget fra 15 måneder i januar 2008 til i dag hele to et halvt år«, siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ

Udviklingen har altså været hårdere ved ejerlejlighederne end ved andelsboligerne. Birgit Daetz mener, at det skal ses i lyset af, at andelsboligerne for langt de flestes vedkommende ligger i Aarhus og København, mens ejerlejlighederne er spredt ud over hele landet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når vi her sammenligner andelsboliger med netop ejerlejligheder, skyldes det jo, at langt de fleste andelsboliger er lejligheder i landets to største byer. Og derfor skal en del af forklaringen på udviklingen også findes i, at markedet for såvel ejerlejligheder som andelsboliger er kommet nogenlunde op i omdrejninger igen i både Aarhus og København. Derimod halter stort set resten af landet efter i dét regnskab. Derfor ser vi, at en stor del af ejerlejlighederne udvikler meget lange liggetider«, siger hun.

I den anden ende, hvor lejlighederne ligger kortest, har hele 25 procent af alle de andelsboliger, der netop nu er til salg, været udbudt til køberne i mindre end en måned. Helt præcis er den gennemsnitlige liggetid for disse andelsboliger tre uger.

»Det drejer sig om cirka 1.250 andelsboliger af det samlede udbud, som er omkring 5.000 på landsplan«, fortæller Birgit Daetz.

En anden fjerdedel af andelsboligerne har kun stået til salg i cirka 80 dage – altså under tre måneder. Andre 25 procent har stået til salg i lige knap seks måneder.

»Samlet set viser vores tal, at 75 procent af alle andelsboliger til salg har været udbudt i under et halvt år. Og det er ikke ulig det, vi ser for ejerlejlighederne herhjemme. Men mønstret ændrer sig for den sidste fjerdedel af de udbudte boliger i en direkte sammenligning mellem andelsboliger og ejerlejligheder«, siger Birgit Daetz.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden