Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugerrådet: »Ressourcestærke kunder får noget ud af at forhandle med banken. Men det betyder omvendt, at svage kunder kommer til at betale«.
Foto: THOMAS BORBERG

Forbrugerrådet: »Ressourcestærke kunder får noget ud af at forhandle med banken. Men det betyder omvendt, at svage kunder kommer til at betale«.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skift bank før du får renteregningen

Bankkrisen rammer de svageste kunder, som ikke kan skifte.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ressoucesvage danskere kommer til at betale mest for, at bankerne for tiden taber penge på deres erhvervskunder.

Mens stærke kunder delvist kan forhandle sig fri af rentestigninger på lån, vil svage kunder ingen muligheder have, vurderer Forbrugerrådet.

Det er særlig aktuelt lige nu, hvor bankerne pålægger privatkunderne en ekstraregning, fordi bankerne selv har svært ved at låne penge til at dække for erhvervslivets store lån.

Svage kunder er stavnsbundet »Ressourcestærke kunder får noget ud af at forhandle med banken. Men det betyder omvendt, at svage kunder kommer til at betale for, at det er svært for bankerne at finansiere udlånet«, siger afdelingschef Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet.

Politiken skriver i dag, at bankerne for tiden varsler rentestigninger for både privat- og erhvervskunder, selv om det umiddelbart kun er erhvervskundernes store lån, bankerne har stigende udgifter til.

LÆS ARTIKEL

Det rammer svage kunder hårdest, for de kan ikke som stærke kunder true med at gå til en anden bank og få en bedre rente, advarer Forbrugerrådet. Mange banker er nemlig i denne tid mest interesseret i kunder med solid indtægt og penge på bankbogen.

Bankernes stigende udgifter til erhvervskunder bliver smurt ud over privatkunderne, fordi erhvervskunderne er mere værd for bankerne:

»Erhvervskunderne er stærkere og mere værdifulde for banken på den lange bane, uanset om de har underskud på lånebalancen. De er stærkere forhandlere, fordi de har flere penge i spil. Banken er mere forhandlingsvillig, end når fru Nielsen på Valby Langgade går ind og forhandler«, siger Vagn Jelsøe.

Stærke kunder bør overveje bankskift
Uanset erhvervskundernes fordele bør de privatkunder, der kan, skifte bank, så snart de kan få en bedre rente. Ellers giver de bankerne for let spil, advarer Jelsøe:

»Alt for mange bliver hængende i samme bank hele livet. Alt for få forholder sig til, om de kan få bedre pris andre steder. Vi må skærpe opmærksomheden om, hvorvidt man kan få en bedre deal i en anden bank«.

Det er imidlertid ikke kun uopmærksomhed, der forhindrer mange i at skifte bank, så snart de kan få en bedre rente et andet sted. Bankerne spænder ben for, at kunderne let kan skifte, påpeger afdelingschefen:

Kunder får dummebøder for at skifte

»Man kan rent lovgivningsmæssigt gøre meget for at sikre, at det er lettere at skifte bank. I andre lande kan man skifte bank uden at skifte kontonummer - ligesom man i Danmark kan tage sit telefonnummer med sig, når man skifter teleselskab. Det gør det nemmere at skifte, fordi man ikke skal meddele arbejdsgiver og så videre, at man har skiftet bank«, siger Vagn Jelsøe.

Samme benspænd finder man hos er realkreditinstitutterne, hvor de fleste låner til boligen:

»Når realkreditinstituttet gør kunden lån dyrere ved at hæve bidragssatsen, skifter ingen institut, for det koster en bondegård. Ingen siger det skal være sådan - det er dummebøder, man giver kunderne, for institutternes reelle omkostninger er langt mindre«, siger Vagn Jelsøe.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden