Lejere lever ulovligt i usunde kældre

Landets største kommuner siger, at de ikke har ressourcer til at stoppe den ulovlige udlejning af boliger.

Privatøkonomi

»Kælderværelse til leje, adgang til køkken og bad«.

En hurtig søgning på internettet afslører over 15 annoncer, hvor private udlejer kælderværelser alene i københavnsområdet.

Det er ikke tilladt at leje kælderværelser ud til beboelse, alligevel bor mange til leje under jordens overflade. Flere gange om ugen bliver Lejernes Landsorganisation (LLO) kontaktet af folk, der bor til leje i et kælderværelse.

LÆS OGSÅ

De fleste ringer, fordi de mener, de betaler for høj husleje, men en del har problemer med indeklimaet og dårlig vedligeholdelse af deres værelse.

»Kælderlugt er lugten af skimmelsvamp. Det findes i rigtig mange kældre og er noget farligt skidt at bo i. Derfor skal man ikke sove i en kælder«, siger Claus Højte, sekretariatschef i LLO Hovedstaden.

Kældre mangler flugtveje
Det er forbudt at leje kældre ud til beboelse, fordi undersøgelser viser, at beboerne har større risiko for at udvikle luftvejssygdomme end lejere, der lever højere oppe.

Kældre mangler også ofte hurtige flugtveje, hvis der udbryder brand.


»Da det var lovligt at bo i kælderen i gamle dage, vidste alle, at man blev syg af det. Man boede der kun, hvis man ikke havde råd til andet. I dag er det ikke tilladt, men helbredsproblemerne er de samme«, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Ingen konsekvenser
Det er nemt at slippe af sted med at leje kælderværelser ud til beboelse. Hverken i København, Odense eller Aalborg gør kommunen noget for at finde og stoppe de ulovlige lejemål.

Jeg husker ikke, at private har fået en bøde for at leje et kælderværelse ud i Københavns Kommune de seneste fem år

De har ellers både mulighed for at beordre udlejere til at opsige deres lejer og for at slæbe udlejere i retten, hvis de nægter at smide kælderbeboeren ud. Men det sker yderst sjældent.

»Vi er absolut ikke opsøgende på det her område, så det kræver, at en nabo eller andre henvender sig og gør os opmærksomme på det. Jeg husker ikke, at private har fået en bøde for at leje et kælderværelse ud i Københavns Kommune de seneste fem år«, siger Poul Nielsen, områdechef i Center for Byggeri i Københavns Kommune.

Ikke nok kontrol på området
De manglende konsekvenser frister folk til at leje deres tomme kælder ud, advarer Lejernes Landsorganisation.

I kommunerne er de opmærksomme på problemet, men der er ikke mandskab til at opspore private udlejere af kælderværelser, lyder det.»Vi har ikke ressourcerne til at udføre opsøgende arbejde, men vi reagerer, hvis nogen henvender«, siger Peter Mathiesen, afdelingsleder Aalborg Kommunes sekretariatet for Plan og Byg.

Har du 3.000 kroner om måneden til at bo for, kan du ikke få meget mere end et kælderværelse i københavnsområdet«Mangel på billige boliger
Flere af de kælderværelser, der lejes ud på internettet, står som udlejet, få dage efter annoncen er oprettet. Med en månedlig husleje på 2.500-3.000 kroner er et kælderværelse en af de billigste måder at få tag over hovedet i byerne.

»Der er mangel på billige boliger, derfor kan folk leje usunde kælderværelser ud. Har du 3.000 kroner om måneden til at bo for, kan du ikke få meget mere end et kælderværelse i københavnsområdet«, siger Claus Højte.

Det er muligt at bo lovligt til leje i en kælder, men det kræver, at gulvet i både køkken og beboelsesrum ligger over det omkringliggende terræn. Det gør de sjældent.Enkelte kommuner har dog valgt i nogle tilfælde at dispensere fra reglerne for at skaffe flere billige boliger. Det gælder blandt andre Århus.

Ingen tal på området

Der findes ingen tal på, hvor mange der bor til leje i en kælder. Men der er kældre, der kan omdannes til bolig i flere end 100.000 danske huse. Det vurderer Jesper Bo Jensen, der har skrevet en bog om fremtidens parcelhus. »Ud af den million parcelhuse, der findes i Danmark, er lidt under halvdelen bygget før 1960, hvor man gravede store kældre«, siger Jesper Bo Jensen, direktør i Fremforsk, Center for fremtidsforskning.


Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce