Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fedtskat. Det er ikke kun det fede kød, der er steget i pris, viser Tjeks undersøgelse.

Fedtskat. Det er ikke kun det fede kød, der er steget i pris, viser Tjeks undersøgelse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magert kød er steget lige så meget som det fede

Supermarkeder pålægger magert kød lige så meget fedtafgift som det fede kød. Meningsløst, siger eksperter. Regeringen vil dog ikke ændre beregningsmetoder, men vil derimod lade fedtafgiften stige generelt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du begrænse dine udgifter til fedtafgift, skulle man tro, at du bare skulle vælge de fedtfattige varer, da det er fedtlovens formål at tilskynde til at vælge sundt. Men sådan er det bare ikke for alle varer.

Når du skal stege, kan du med fordel vælge olie i stedet for smør eller margarine, da der er mindre mættet fedt i olie, og afgiften dermed er mindre. Vil du have ostemadder, kan du også spare på fedtafgiften ved at vælge en fedtfattig ost.

Men når aftensmaden skal handles, betaler du ikke nødvendigvis en lavere fedtafgift ved at vælge kød med lav fedtprocent.

SE VOXPOP Slagterierne kan nemlig selv bestemme, om de vil beregne fedtafgiften ud fra indholdet af mættet fedt i den enkelte pakke kød eller ud fra en gennemsnitssats i for eksempel svinekød, hvor afgiften er på 1,04 kr. pr. kilo mættet fedt. Og det er meningsløst, mener både Hjerteforeningen og flere eksperter. »Fedtafgiften skal afspejle fedtindholdet i kødet, så forbrugerne kan se, at det kød, der indeholder mest fedt, har den største afgift«, siger Charlotte Kira Kimby, sundhedschef i Hjerteforeningen. Det fedeste kød kan fjernes I Føtex er en pakke på 500 gram MesterHakket hakket svinekød med 9-15 pct. fedt for eksempel steget med 65 øre. Vælger du den med 3-7 pct. fedt er prisstigningen den samme.

Det gælder også for MesterHakket svinekød i Bilka, og for MesterHakket oksekød uanset fedtprocent i både Føtex og Bilka. I Netto derimod har alle kødvarerne en fedtafgift, der svarer til fedtindholdet i den enkelte pakke kød.
Hvis politikerne gerne vil forbedre folks sundhedstilstand, er det uhensigtsmæssigt, at der ikke altid er lavere afgift på det mindre fedtholdige kød, påpeger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

»Der er ikke noget incitament for forbrugerne til at vælge det mindre fede kød, hvis prisstigningerne er de samme, og dermed bliver den sundhedsmæssige effekt begrænset«, siger professoren.

LÆS ARTIKEL

Hvis man ændrer denne skævhed, vil afgiften derimod kunne få en sundhedsmæssig effekt på danskerne.

»Da kød er en forbrugsvare, som indgår i de fleste familiers basisforbrug, er det et område, hvor man kunne komme af med de mest fede varer som for eksempel hakket kød med høj fedtprocent ved at hæve skatten mere ved disse varer«, forklarer Bo Sandemann Rasmussen.

Forbrugernes regning stiger
Argumentet for, at slagterierne kan bruge begge beregningsmetoder, når de sælger kød til supermarkederne, er, at de små slagterier undgår omfattende administrationsomkostninger. Og det argument vejer højere for skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), som derfor ikke har planer om at ændre reglerne.

LÆS ARTIKEL

Derimod vil regeringen overordnet hæve afgifterne på både fedt, sukker og andre usunde varer. Med det eksisterende niveau for fedtafgiften på 16 kr. pr. kilo mættet fedt ender regningen for en ganske almindelig familie med to børn på omkring 1.000 kroner per år, viser beregninger fra interesseorganisationen Landbrug & Erhverv.

Og den regning kommer til at stige, erkender skatteministeren.

»Vi vil hæve skatter og afgifter for i alt 5 mia. kr., dermed stiger skattetrykket, og så bliver det lidt dyrere at være dansker. Det er en prioritering, hvis man skal have råd til bedre sygehuse og gode skoler, så kræver det en ansvarlig krone til krone-finansiering«, siger Thor Möger Pedersen.

Oppositionen er lydhør

I oppositionen siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, at de er lydhøre over for at differentiere afgiften på kød, hvis nogen har forslag til, hvordan det kan gøres uden at lægge administrative byrder på de små slagterier. Til gengæld vil Venstre ikke støtte afgiftsstigninger. »Vi støtter ikke afgifter, som gør det dyrere at være dansker«, siger Sophie Løhde. Regeringens konkrete afgiftsstigninger vil blive fremlagt i løbet af efteråret. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden