Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

PLigt. DR vurderer, at 99 procent af de danske husstande har licenspligtige apparater.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

30.000 sortseere har fået ren samvittighed

DR's seneste licenskampagne betyder 50 mio kroner ekstra i kassen om året.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 1970'erne sendte Danmarks Radio røde breve ud til alle, der ikke betalte licens, mens betalerne fik grønne forsendelser.

I dag er brevene hvide, men de ser ud til at hjælpe alligevel. I hvert fald har DR fået næsten 30.000 flere licensbetalere efter at have sendt breve eller ringet på hos omkring 250.000 virksomheder og private de seneste måneder.

2300 kroner om året 16.000 private og 13.000 virksomheder har meldt sig som sortseere, og når de får ren samvittighed, betyder det 50 millioner kroner mere i DR's kasse om året.

Ifølge DR er det typiske billede af en sortseer i dagens Danmark er en ung mand, der er single og bor i storbyen. Op imod halvdelen af alle, der ikke betaler licens, er under 30 år.

»Det er lidt blevet en tradition, at vi sender licensbreve ud kort tid efter studiestart, fordi mange da er flyttet hjemmefra, og måske ikke lige har fået sig tilmeldt licensen«, fortæller Lotte Boas, der er kampagneleder hos DR Licens.

Siden sommeren 2009 har det været muligt at betale licens en gang om måneden, og det har blandt andet flere unge benyttet sig af.

»Tallet har været jævnt stigende siden, og 62.000 er nu på månedsbetaling og betaler 197 kroner i licens om måneden«, siger Lotte Boas.

Information, ikke skræmmekampagne

DR regner med, at 99 procent af alle danske husstande er licenspligtige, mens kun 93,8 pct. betalte til ordningen i foråret, da DR gjorde licensbetalingerne op sidste gang.

Men 1970'ernes skræmmekampagne med røde og grønne breve bliver ikke taget op lige foreløbig, lover Lotte Boas:

»I dag informerer vi mere, end vi skræmmer folk, og vi gør alt for ikke at give DR et dårligt omdømme med kampagnerne. Det vigtigste for os er, at alle kender til licensreglerne og ved, at de skal tilmelde sig, når de er licenspligtige«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden