Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Gyldent. Ejendomsmægler Jan Fog tilhører den rigeste procent af danskerne. Han bor – som mange andre fra den såkaldt gyldne procent – i en strandvejsvilla nord for København. Forskning viser, at folk er gladere, når de bor i områder med mange rige mennesker. Foto: Jacob Ehrbahn

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks rigmandsreservat nummer 1 ligger kun en cykeltur fra bundskraberen

Ny kortlægning af 'den gyldne procent', viser hvor landets rigeste bor.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når de allerrigeste køber hus, er det ikke Udkantsdanmark, de først vælger fra. Tværtimod skal du blot 10 kilometer væk fra de riges foretrukne adresser i Gentofte, før du står der, hvor landets højestlønnede udgør den mindste del af befolkningen: Rødovre.

Det viser en ny kortlægning af ’den gyldne procent’ – den eksklusive klub af 25-59-årige danskere, som udgør den ene procent, der tjener mest.

I gennemsnit 1.087.000 kroner om året efter skat.

»Sjælland og især hovedstaden er ekstremt opdelt mellem rige og fattige. Kommuner med flest borgere fra den gyldne procent er samtidig dem, hvor der bor færrest fra den procent, som tjener mindst – og omvendt. Der er tale om deciderede rigmandsghettoer og fattigmandsghettoer, som ligger tæt på hinanden«, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, som har foretaget analysen.

Mange rige i Gentofte Hvis du bor i Gentofte, tjener hver 13. af dine naboer så mange penge, at de er blandt landets 25.000 højestlønnede borgere. Bor du derimod i Rødovre, har kun en ud af 333 så høj indkomst. Efter Rødovre bor færrest fra den gyldne procent i Brøndby, Albertslund og Ishøj – alle kommuner tæt på København.

Udkantskommuner som Tønder, Thisted og Morsø – med nogle af landets laveste gennemsnitsindkomster – har til sammenligning over dobbelt så stor andel af de højestlønnede blandt deres borgere.

»Hvis man vil bo i hovedstaden og har så mange penge, vælger man ikke at bo i Rødovre eller Brøndby, når man kan bo i Gentofte eller Hørsholm, som ligger lige ved siden af. Bor man omvendt i udkantsdanmark, ligger der sjældent en velhaver-kommune lige ved siden af, som det er så oplagt at flytte til«, forklarer Jonas Schytz Juul.

106. gade deler rige og fattige

Fænomenet er velkendt fra udlandet.

I amerikanske storbyer bor de rigeste og de fattigste endnu tættere på hinanden, siger professor Niels Westergård-Nielsen fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. »I New York er 106. gade grænsen mellem rige og fattige. På hver side bor nogle af byens rigeste og fattigste, blot én gade fra hinanden. En hovedvej eller jernbane kan være nok til at adskille sådanne områder«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden