Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

lettelse. Selv om konsekvenserne af en fyreseddel kan være hårde, når man kan se, at bilen eller sommerhuset måske skal sælges, er det ofte en lettelse for folk at få styr på fremtiden, fortæller en rådgiver.  Personerne på billedet er ikke involveret.
Foto: FINN FRANDSEN

lettelse. Selv om konsekvenserne af en fyreseddel kan være hårde, når man kan se, at bilen eller sommerhuset måske skal sælges, er det ofte en lettelse for folk at få styr på fremtiden, fortæller en rådgiver. Personerne på billedet er ikke involveret.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan ruster du dig bedst til fyresedlen

Flere vil miste jobbet i 2012. Deres arbejdsplads går konkurs, lyder prognose.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bedste middel mod angst for arbejdsløshed er at få overblik over, hvad det vil have af konsekvenser for privatøkonomien. Det værste er nemlig oftest frygten for det uvisse.

Det råd kommer fra privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, som de seneste tre år har arbejdet med at ruste folk til arbejdsløshed.

»Vi får henvendelser fra store virksomheder, der gerne vil hjælpe deres medarbejdere gennem den krise, en afskedigelse skaber økonomisk. Vi har derfor udviklet en krisestyringspakke«, siger Kim Valentin.

26.000 ventes fyret
Alt tegner til, at han får mere travlt med det arbejde i det kommende år. Som man i dag kan læse på politiken.dk, forudser Lønmodtagernes Garantifond, LG, at 26.000 vil søge fonden om at få dækket deres løn, typisk fordi deres arbejdsplads er gået konkurs. En stor stigning fra i år, hvor garantifonden estimerer, at antallet lander på 20.000.

LÆS ARTIKEL

LG erstatter den løn, man ville have fået i en normal opsigelsesperiode på typisk tre måneder, dog højst 160.000 kroner.

Selv om man kan få dækket lønnen af LG i nogle måneder, opstår problemerne, hvis man ikke har fundet nyt job derefter. Når Kim Valentin arbejder med at ruste folk til den situation, er det vigtigste redskab at give et indblik i, hvordan det daglige budget vil se ud, hvis jobbet ryger.

»Det er vigtigt at prøve at definere en periode på for eksempel et år, hvor man helt ned i detaljen danner sig et overblik over, hvordan økonomien bliver påvirket, hvis man bliver arbejdsløs. På den måde ved man, præcis hvad der skal til af tiltag for, at det hele hænger sammen«, siger Kim Valentin.

LÆS OGSÅ

Selv om konsekvenserne kan være hårde, når man kan se, at bilen eller sommerhuset måske skal sælges, er det ofte en lettelse for folk at få styr på fremtiden, fortæller rådgiveren:

»Folk føler sig befriet. Det skyldes, at de så ikke længere behøver at tænke på, hvad der skal ske – de ved, hvordan de eventuelt skal overleve perioden. Vi ser ofte, at folk, der bliver arbejdsløse, hurtigere får et nyt job, fordi de føler sig mere frie til at søge arbejde«.

Rent praktisk er der dog også en række tiltag, man kan gøre. Et af de vigtigste er at forsikre sig mod arbejdsløshed. Det er dog langtfra ligegyldigt, hvordan man gør det, vurderer Valentin:

LÆS OGSÅ

»Medlemskab af en a-kasse anbefaler vi næsten altid. I næsten alle fag kan det betale sig, fordi ordningerne er meget gunstigt skruet sammen«.

Omvendt bør man tænke sig grundigt om, før man tegner en privat lønforsikring, mener han:

»Med de fleste lønforsikringer skal du være arbejdsløs en måned om året, før det kan betale sig. Ofte er forsikringerne så dyre, at du vil være bedre tjent med at spare de penge op, du ville have betalt til forsikringen«, siger Kim Valentin:

»Og hvis forsikringen giver så lidt, at du alligevel er nødt til at sælge bilen, hvis du mister jobbet, er det ikke det værd«.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis man omvendt ikke er i direkte fare for at blive fyret og har en opsparing, gælder det i stedet om at slå koldt vand i blodet, lyder rådet.

»Det er altid en god ide at gardere sig med en opsparing. Men det er samtidig vigtigt, at man ikke helt dropper at investere sine penge, hvis man har overskuddet til det. En dag vil krisen være overstået, og så går det erfaringsmæssigt hurtigt opad igen«, siger Kim Valentin, der peger på, at hvis man kommer sent i gang igen, går man glip af de store afkast.

Mere arbejde for færre penge

Hvis Danmark som helhed skal sikre, at arbejdsløsheden ikke fortsætter med at stige, må vi bide i et meget surt æble: mere arbejde for mindre løn. Sådan lyder svaret fra Henrik Drusebjerg, seniorstrateg i Nordea, når han bliver spurgt, hvordan danskerne redder sig selv og hinanden ud af en økonomisk krisetilstand, der ser ud til at blive endnu mere kritisk i 2012: »Det lyder gammeldags, men vejen frem er, at vi smøger ærmerne op og arbejder mere, uden at vi får mere i løn«. LÆS OGSÅ

Selv om det næppe lyder som en ønskedrøm, har danskere dog en del at være taknemmelige for, mener økonomen:

»Mange af os mærker overhovedet ikke, at vi er i krise. Derfor er det utrolig vigtigt, at politikerne nu så småt begynder at diskutere, om vi er blevet lidt for selvfede, og om vi har brug for lidt positiv selvransagelse, når vi kigger på vores velfærd og lønninger«, siger Henrik Drusebjerg.

Henrik Drusebjerg advarer dog om, at det kun bliver endnu værre, end de nye tal fra Lønmodtagernes Garantifond indikerer, hvis ikke politikerne griber grundigt ind:

»Hvis ikke politikerne virkelig tager fat, er vi og hele Europa hastigt på vej ind i en alvorlig økonomisk nedtur, og der er desværre ikke så pokkers meget, vi kan gøre ved det i lille Danmark, andet end at indstille os på, at vi skal kunne klare at arbejde lidt mere uden at forlange voldsomme lønstigninger – for det er den direkte vej mod afgrunden«, siger Drusebjerg.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han ser dog også lyspunkter:

»Det er meget sandsynligt, at vi får endnu flere ledige næste år, men vi skal huske, at den danske ledighed stadig ligger i den meget lave ende – og jeg mener, at det er et forbigående fænomen i Danmark. Vi sender så store årgange af ældre på pension de kommende år, at det før eller siden vil skabe mangel på arbejdskraft«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden