Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ufaglærte. »Kassedamen, som også er ufaglært, skal kun have mindstelønnen på 119 kroner. Hvorfor skal jeg så betale mine ansatte 170 kroner. De er ikke murere. De er bilmekanikere. Fuck off, siger jeg til fagforeningen. Jeg gider dem ikke mere«, siger Krzysztof Capar.
Foto: Magnus Holm

ufaglærte. »Kassedamen, som også er ufaglært, skal kun have mindstelønnen på 119 kroner. Hvorfor skal jeg så betale mine ansatte 170 kroner. De er ikke murere. De er bilmekanikere. Fuck off, siger jeg til fagforeningen. Jeg gider dem ikke mere«, siger Krzysztof Capar.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Polske murere er egentlig bilmekanikere

Otte polske bilmekaniker renoverer en ejendom i Slagelse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Danmark har vi normalt system i det. Murere murer, tømrere tømrer og smede smeder. Kører man forbi Bredgade 2 i Slagelse, så ligner de otte mand, der renoverer ejendommen da også murere og tømrere. Men det er de ikke.

»Vi er uddannet bilmekanikere. Alle vi, der arbejder her«, siger den 34-årige polske familiefar Kryztof Capar og lever op til alle fordommene om billige polske autodidakte klamphuggere, der tager murerskeen ud af hånden på danskere uden at vide ret meget om at mure.

»Men hvis du bruger din hjerne, så ved du, hvordan det skal gøres. Vi har selvfølgelig arkitekter og ingeniører til at hjælpe os. Vi gør ikke alt. Vi har folk, der laver tegningerne og kontrollerer kvaliteten«, siger Krzysztof Capar, der dog har danskere til elektriker- og vvs-arbejdet.

LÆS ARTIKEL Politiken har på det seneste forsøgt at finde en polak, en lette eller en litauer, der arbejder i Danmark og vil fortælle, hvad han tjener, hvad han betaler i skat, og hvor mange timer han arbejder. Men det er ikke et univers, hvor det vrimler med linselus. End ikke et førende entreprenørselskab som Pihl & Søn vil tale med Politiken om deres østarbejdere. Krzysztof Capar er en fremkommelig mand, men heller ikke han springer ind foran kameraet for at komme i avisen. Da han hørte, at fagforeningen, politiet og fogeden gerne ville møde ham, og at Politiken ville skrive om de 700.000 kroner, fagforeningen mener, han skylder, insisterede han imidlertid på at mødes. Derfor har vi nu mødt en polak og hans venner. De kommer fra samme by i Polen, de har arbejdet sammen som sjak i mange år, og de tjener gode penge. De er lidt billigere end danske håndværkere, men ikke meget, siger de. En af de ansatte er vennen Adrian, der tjener cirka 25.000 kroner om måneden. »Vi er et polsk firma. Jeg udbetaler pengene kontant til Adrian. Han betaler skat i Polen. Den store forskel er, at han kun betaler 19 procent i skat i Polen«, siger Krzysztof Capar. Tæt på kriminelleFagforeningen 3F mener, at Kryztof Capar er helt igennem uhæderlig. Efter en blokade mod ham og hans håndværkere, da Skævinge Rådhus skulle ombygges, indgik han i 2009 en overenskomst med 3F. Men han overholdt ikke overenskomsten og blev ikendt en bod på 713.000 kroner for brud på overenskomsten. Men sådan ser Krzysztof Capar ikke på det:

»Da vi bygger rådhuset om, siger de: Hvis du ikke skriver under, får I ikke lov til at arbejde. Der står vi med en kontrakt, der skal opfyldes. Man er tvunget til at skrive under. Men hvad skriver man under på? Man skal skrive under på, at man vil betale pensioner, feriepenge og forsikringer. Men det gør vi allerede i Polen, siger jeg. I skal betale i henhold til overenskomsten, siger de. Det er derfor, de siger, jeg skylder penge. Men har du hørt om noget sted i verden, hvor man skal betale feriepenge i to lande? De forlanger, at jeg skal give mine ansatte 170 kroner i timen. Men kassedamen, som også er ufaglært, skal kun have mindstelønnen på 119 kroner. Hvorfor skal jeg så betale mine ansatte 170 kroner. De er ikke murere. De er bilmekanikere. Fuck off, siger jeg til fagforeningen. Jeg gider dem ikke mere«.

LÆS ARTIKEL

Det er ejendomsselskabet Estate Invest, der ejer ejendommen i Slagelse. Direktør Peter Nielsen siger, at man har en række kontrakter med Krzysztof Capar, og at han er god at samarbejde med.

»Vi har dog forlangt, at han skulle tegne overenskomst denne gang, for vi vil ikke have problemer med blokade af byggepladsen«. Peter Nielsen kender ikke til, at Krzysztof Capar skylder 700.000 væk.

»Det er klart, at hvis der er direkte ulovligheder, så må vi se på det næste gang. Men jeg ved også, hvordan fagforeningen arbejder i disse sager. De er bestemt ikke altid rimelige. De forsøger at presse de polske arbejdere til at kræve lønninger, der er langt højere end de lønninger, der skal betales til danske håndværkere«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

I Hillerød har fogeden stævnet Krzysztof Capar, men uden held.

»Han brændte os af. Dilemmaet er, at det er en udlænding, der ikke er registreret i vores folkeregister. At finde ham kræver en langt større indsats, end hvis de har et nummer som os andre«, siger Trine Nørhede, der er chef for fogedretten i Hillerød. At 3F har forsynet fogedretten med adresser på, hvor hans folk bor og arbejder, er ikke nok.

»Det er ham som person, der skal anholdes«, siger Trine Nørhede. Hun erkender, at fogedretten ikke kan gøre så meget og har derfor sendt sagen til Nordsjællands Politi. Her bekræfter vicepolitikommissær Erling Kjær, at man kender den.

»Den venter sammen med 348 andre fogedsager. Træffer vi vedkommende, bliver han selvfølgelig anholdt og fremstillet for fogeden. Men fordi en eller anden polsk arbejder eller direktør skal til fogedretten, smider vi ikke alt, hvad vi har i hænderne. Det har vi ikke ressourcer til«.

Dybt krænkende

Til det siger Palle Bisgaard, der er forbundssekretær hos 3F:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har fodret fogedretten med oplysninger om, hvor han arbejder, hvor han bor, og hvor han kører fra, og de formår ikke at anholde ham. Det er dybt krænkende for retsbevidstheden. Det viser også lidt om myndighedernes indstilling. Det var aldrig gået med en dansk arbejdsgiver«. Der står sagen nu. Fagforeningen er vred, og Krzysztof Capar arbejder videre. Siden har han været hos fogeden i Hillerød. Han siger til Politiken, at der er opnået en afdragsordning, og at politiet ikke længere leder efter ham. Men Politiken leder stadig efter østarbejdere, der vil have deres billede i avisen og fortælle om deres liv. Deres arbejdsgivere vil vi også gerne tale med. Derfor drager vi videre ud i tusmørkelandet.
Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden