0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskerne løber stærkere end nogensinde - på arbejdet

Nye tal: Produktivitets-fremgang på det private arbejdsmarked den højeste i 16 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

PRODUKTIV. En typisk lønmodtager i den private sektor producerede i 2010 værdier for 1.500 kroner mere om måneden, end hun gjorde året før. (Arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danskere på det private arbejdsmarked løber stærkt som sjældent før.

Sidste år steg produktiviteten 4,9 procent - den største fremgang i 16 år - viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer til, at en typisk lønmodtager i den private sektor i 2010 producerede værdier for 1.500 kroner mere om måneden, end han gjorde året før. Udviklingen trækker dansk økonomi i den rigtige retning, fordi Danmarks konkurrenceevne bliver styrket.

Professor og tidligere vismand Jan Rose Skaksen fra Copenhagen Business School peger på, at det er den økonomiske krise, som i tre år har hærget hjemme som ude, der har gjort danskerne betydeligt mere effektive.

LÆS ARTIKEL

»Krisen har rusket op i dårlige vaner og fået alle til at udføre arbejdet på nye og mere smarte måder. Mange arbejder nu mere ihærdigt for at bevare jobbet og fastholde en arbejdsplads«, siger Jan Rose Skaksen.

Professoren vil ikke afvise, at den positive udvikling i produktiviteten kan fortsætte flere år endnu, men fremhæver dog også, at Danmark fortsat er et af de absolut dyreste lande i verden at producere varer i, og at dette kun fortsætter, hvis produktiviteten er blandt de højeste i verden.

De tilbageværende skal løbe stærkere

Chefkonsulent i AE-rådet Frederik I. Pedersen mener imidlertid, at der er tale om en "usund" stigning i den danske produktivitet, idet den er fremkommet ved at skære i antallet af medarbejdere og bede de tilbageværende løbe stærkere.

»En mere langsigtet og sund stigning i produktiviteten kræver, at virksomhederne øger investeringerne i nyt produktionsudstyr - det er ikke den udvikling, vi ser lige nu«, siger Frederik I. Pedersen.

LÆS ARTIKEL

Efter et økonomisk tilbageslag, som det vi oplevede i 2009, stiger produktiviteten ofte pænt, vurderer cheføkonom i Dansk Industri Klaus Rasmussen.

»Men dansk produktivitet har i en årrække udviklet sig uhyggeligt dårligt. Så det tab, vi har lidt i 2007, 2008 og 2009, er ikke indhentet endnu«, siger Klaus Rasmussen.

FACEBOOK

ritzau