Bzzzzz. Bisserne bliver ordnet i udlandet - et vink med en vognstang til danske tandlæger, mener forbrugerrådet.
Foto: KIM AGERSTEN/POLFOTO

Bzzzzz. Bisserne bliver ordnet i udlandet - et vink med en vognstang til danske tandlæger, mener forbrugerrådet.

Privatøkonomi

Danske tænder bliver ordnet af polske tandlæger

Stor stigning i tandlægebehandling i udlandet - flest i Sverige, Tyskland og Polen.

Privatøkonomi

Stadig flere danskere hører beskeden »öppna munnen« eller »öffnen Sie den Mund« eller sågar »otwórz usta«, når de tager til tandlægen.

Der er sket en voldsom stigning i omfanget af tandlægebehandlinger i udlandet i blandt andet Sverige, Tyskland og Polen.

Det viser helt nye tal, som Kristeligt Dagblad har indhentet fra de danske regioner. Udviklingen mærker man blandt andet på tandlægeklinikken Tand- & Munhälsan i Malmø i Sverige:

»Vi har en stor tilstrømning af danskere, og det har vi haft i lang tid«, siger klinikchef Christel Lundgren.

»Og det er gode kunder«, tilføjer hun.

Steget med knap en million
For når danskerne tager turen over Øresund, er det oftest, fordi de skal have lavet omfattende tandarbejde.

Der findes ikke nyere opgørelser over danskernes tandlæge-besøg i udlandet, men at det er stigende, kan blandt andet aflæses af omfanget af de tilskud til behandling i udlandet, som den offentlige sygesikring udbetaler.

Det er steget med knap en million kroner fra 2009 til 2010, så det sidste år landede på godt 7,7 millioner kroner - en stigning på 14 procent. For 10 år siden udbetalte de daværende amter tilsammen kun omkring en million kroner i tilskud.

LÆS OGSÅ Og det er kun toppen af tandplejen. For de allerdyreste behandlinger får man slet ikke tilskud til, og det er typisk dem, danskerne rejser for, fortæller Asger Mønster Frydkjær indehaver af AvMinTand.dk. Virksomheden har siden 2001 specialiseret sig i at henvise danske patienter til tandlæger i både Danmark og udlandet, hvor firmaet garanterer for kvaliteten af behandlingen.

»Det er helt, helt sikkert stigende. Og den økonomiske krise har forstærket effekten. I starten tog man primært til Sverige og Tyskland, mens man var mere forbeholden over for Polen og Ungarn - men det hører vi stort set ikke længere«, siger Asger Mønster Frydkjær.

Et vink med en vognstang

Danskerne er generelt utroligt loyale over for deres tandlæge. De undersøger stort set aldrig, om de kan få varen billigere et andet sted, fortæller Forbrugerstyrelsen.

»Det skyldes blandt andet, at det er et område, hvor man som forbruger har meget, meget svært ved at vurdere varen. Det er en ydelse, som du - modsat en brødrister - ikke kan vende og dreje, men derimod en kompleks størrelse, som de færreste har forstand på«, siger Sine Jensen, sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet. Hun mener, at stigningen i tandlægerejser er »et vink med en vognstang« til danske tandlæger: »Tandlægerne bør tage til efterretning, at måske er der noget med sammenhængen mellem pris og kvalitet, som gør, at forbrugerne er parat til at tage et andet sted hen«. LÆS OGSÅ Formand for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg siger, at der altid vil være noget at spare i udlandet - fordi det generelle prisniveau i Danmark er højt: »Men vi kan mærke, at forbrugerne er blevet mere kritiske. Selvfølgelig er de fokuserede på pris - det er jeg også, når jeg handler varer. Og prisen er noget, man taler om på en tandklinik i modsætning til for 10 år siden«. Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi og direktør i Dansk Sundhedsinstitut, spår en vækst i sundhedsturisme: »Tandlægerejserne afspejler en tendens, vi også ser på andre områder inden for sundhed - for eksempel øjenoperationer. Brugerbetaling får folk til at opføre sig som forbrugere. Men der er jo et negativt biprodukt af for-brugerisme, nemlig at det er de stærke forbrugere, der får fordele«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce