Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

a-og-b. Selv om både Nationalbanken og ECB sætter renten ned - blandt andet til glæde for boligejerne - skal almindelige bankkunder ikke regne med at få glæde af rentenedsættelsen.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rentefald: Boligejere vinder, alle andre taber

Mens renten på flekslån vil fortsætte ned, hæver bankerne udlånsrenten.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gårdsdagens rentenedsættelser fra både den Europæiske Central Bank, ECB, og Nationalbanken i Danmark uddyber kløften mellem de danskere, der er på det økonomiske A-hold og de, der er på B-holdet.

A-holdet er boligejerne, især dem med flekslån, som får en øjeblikkelig rentenedsættelse på deres prioritetslån, når det skal fornys, og som i flere år fremover ser ud til at kunne regne med særdeles lave renter.

B-holdet er alle andre, blandt andre andelsboligejere og lejere, der har almindelige lån i banken.

»Det er kort sagt 68-generationen, der endnu en gang kan holde fest, mens 2000-generationen uden friværdi kommer til at betale«, siger John Norden, partner i rådgivningsfirmaet Mybanker.

LÆS ARTIKEL

For selv om både Nationalbanken og ECB satte renten ned, skal almindelige bankkunder ikke regne med at få glæde af rentenedsættelsen.

»Så sent som i dag går Nordea ud og melder, at de sætter udlånsrenten op og indlånsrenten ned, og det samme har Den Danske Bank gjort. Så den del af bankernes kunder, der kun har almindelige lån, komme til at betale, mens de 60 procent af Danske Banks kunder og mere end to tredjedele af Nordeas kunder, der har realkreditlån, scorer gevinsten«, siger John Norden.

Den største gruppe af flekslånerne har netop kunnet optage nye lån til mellem 1,05 og 1,22 procent i rente, og ifølge John Norden kan de så langt man kan se ud i fremtiden forvente meget lave renter på kommende lånefornyelser.

Men er man ikke boligejer, bør man ikke sidde med hænderne i skødet, lyder rådet fra John Norden, der forudser noget i retning af en priskrig mellem bankerne i den kommende tid.

Bankpakke 5

»Nationalbankens rentenedsættelse har overskygget et næsten endnu vigtigere tiltag, som blev foretaget i går. Nationalbanken har både forlænget bankernes kredit fra seks måneder til tre år samt fordoblet det beløb, bankerne kan låne til en meget lav rente til i alt 400 milliarder kroner.«

»Der er faktisk tale om en bankpakke fem, som i dette tilfælde ikke er besluttet af politikerne men af Nationalbanken«, siger John Norden, der mener, at nu vil bankernes argument for renteforhøjelserne falde til jorden.

LÆS OGSÅ

For eksempel argumenterede Danske Bank for renteforhøjelserne med, at risikoen var blevet større, og at det smittede af på de renter, som bankerne betaler, når de låner hos hinanden.

»Når Nationalbanken både har sænket renten, forlænget kreditten og forøget lånebeløbet til det dobbelte af, hvad det er i dag, vil bankerne jo låne i Nationalbanken frem, for hos hinanden«, siger John Norden.

Han regner derfor med, at flere banker i løbet af kort tid vil begynde at tilbyde billigere lån for at beholde kunderne og for at få nye ind, fordi det igen bliver interessant at låne ud til private, når rentemarginalen er blevet så meget større og risikoen er blevet mindre.

»Men man skal ikke vente på, at tilbudene kommer«, siger John Norden.

»De billige banker er allerede derude, og det er ikke noget problem at finde en bank, der er billigere og så skifte til den. Der er for eksempel allerede nu svenske banker, der konkurrerer på billige billån«, siger han.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden