Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Slottemo Lyngstad
Foto: Martin Slottemo Lyngstad

SPARETID. Laurids Hovgaard (T-shirt) og Stefan Larsen (i midten) har oplevet at få et skattesmæk og har så sparet på blandt andet frugt og tøj.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat redder 100.000 unge fra smæk

Tusindvis af unge tvinges til at betale fuld skat af studiejob.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du er studerende, får du mindre i løn end normalt, næste gang lønnen fra dit studiejob bliver udbetalt.

I hvert fald hvis du er blandt den tredjedel af landets studerende, som betaler for lidt i skat.

Skat tvinger fra og med juni alle SU-modtagere til at betale fuld skat af deres studiejob. Det sker for at forhindre, at cirka 100.000 af landets 350.000 SU-modtagere får et skattesmæk til næste år, fordi de unge ikke har sat sig ind i deres skatteforhold.

LÆS ARTIKEL

»Når næsten hver tredje SU-modtager betaler for lidt i skat i løbet af året og derfor ender med en restskat, er vi nødt til at reagere«, siger Richard Hanlov, fagdirektør for forretningsudvikling i Skatteministeriet.

Politiken skrev 21. marts, at 33.000 studerende allerede på det tidspunkt stod til at få et skattesmæk til næste år. Sidste år skete det for i alt 100.000 SU-modtagere.

To gange fradrag
Det er det problem, Skat nu tager helt utraditionelle midler i brug for at sætte en stopper for, forklarer Hanlov:

»Vi går nu ind og overtager en proces, som egentlig skulle være styret mellem den studerende og arbejdsgiveren. Dermed er vi bevidst om, at vi leger smagsdommer og træffer et valg for dem, fordi vi ved, at de ikke selv har styr på det«.

Problemet opstår typisk ved, at SU-styrelsen bruger hovedkortet, hvor bundfradraget står på, til udbetalingen af SU. Men samtidig bruger den studerendes studiejob også hovedkortet – ofte uden at den studerende aner det, fordi det hele sker elektronisk.

Dermed får den studerende pludselig fradrag i forbindelse med både SU og løn og kommer så til at betale for lidt i skat.

»De fanger ikke helt pointen«
Skat har hidtil forsøgt at oplyse sig ud af problemet, men uden effekt. Derfor vil Skat nu rette fejlene, så hovedkortet fremover kun bliver brugt til SU, uanset om en arbejdsgiver specifikt beder om at få et hovedkort til udbetaling af løn.

»Vi har virkelig overvejet det her, for selvfølgelig er det folks egen forpligtelse. Men selv om vi har været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner at informere, fanger målgruppen ikke pointen. De har glemt det, når de får job nede i Føtex«.


»Der burde også ringe en klokke hos arbejdsgiveren om, at medarbejderen nok er på SU, når han skal til at trække hovedkort på en 19-årig, som er i et studiejob«, siger Richard Hanlov. En af dem, som har oplevet et skattesmæk, er 23-årige Stefan Larsen, som stadig er i gang med at afdrage en restskat på 12.133 kr. Han tager positivt imod Skats initiativ, men mener, at myndigheden bærer en del af ansvaret for moradset. »Skats kommunikation er ikkeeksisterende. Det står rimelig klart, når 100.000 studerende ender i samme fælde«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden