Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prisvindende. Der er mange ledige lejligheder i Bjarke Ingels byggeriet, 8tallet, der netop er kåret til verdens bedste.
Foto: DITTE VALENTE

Prisvindende. Der er mange ledige lejligheder i Bjarke Ingels byggeriet, 8tallet, der netop er kåret til verdens bedste.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan let få en bolig i verdens bedste byggeri

28 procent af boligerne er ledige i byggeriet, som er kåret til verdens bedste.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du leder efter en bolig i verdens bedste byggeri, skal du blot tage metroen til Amager.

Her er 135 boliger nemlig ledige, i bygningen, 8tallet, der er skabt af den danske arkitekt, Bjarke Ingels.

Boligerne er forholdsvist billige. Et 102-kvadratmeters byhus i komplekset koster 2 millioner, mens en 91-kvadratmeters lejlighed kan købes for 1.65 millioner. Den billigste lejlighed er på 58 kvadratmeter og koster 1,1 millioner kroner.

Byggeriet er så vellykket, at det har vundet en førstepræmie ved World Architecture Festival, men alligevel står 28 procent af de ialt 476 boliger tomme.

LÆS OGSÅ

Det kan der være flere forklaringer på, lyder det fra Hans Skifter Andersen, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.

Utraditionelt projekt
I juryens begrundelse for, at 8tallet er verdens bedste boligbyggeri lyder det, at;

»8tallet i Københavns Ørestad-kvarter er et eksemplarisk projekt. Det kombinerer detailhandel, rækkehuse og lejligheder på utraditionelle måder, og dens hævede gangsti tilbyder et nyt niveau socialt engagement«

Men ifølge Hans Skifter Andersen henvender boligerne sig mest til en specifik gruppe mennesker.

»Det vil nok mest være unge familier, ofte uden børn, der vil flytte derud. Det kan måske hænge sammen med, at det er en særlig gruppe mennesker, den her type byggeri henvender sig til«, siger han.

FOTO

Han mener, at enlige i højere grad vil være tilbøjelige til at bo tættere på Københavns centrum, og måske af den grund vil fravælge 8tallet.

»Området har jo ret meget karakter af forstad, der er ikke så meget by derude, men man kan jo hurtigt komme ind til byen med metroen, så man skulle ikke tro, det ville være noget varigt problem«, siger Hans Skifter Andersen.

Venter på bedre tider
De mange ledige boliger i 8tallet, der udover at være prisvindende også ligger i et grønt område, kan også i høj grad skyldes den økonomiske krise.

»Der er generelt en afmatning i boligefterspørgslen. Der er færre, der køber ejerboliger. Folk holder sig tilbage. Der er flere andre steder ved havnen, hvor der er mange ledige boliger«, siger Hans Skifter Andersen.

Undersøgelser viser samtidig, at børnefamilier helst vil bo i parcelhuse. Ifølge Hans Skifter Andersen kunne byggeriet i Ørestad være et godt alternativ, fordi der rundt om 8tallet er grønne omgivelser.

»Det skulle alt andet lige betyde, at flere familier ville flytte derud, men de bliver nok siddende i deres lejlighed inde i byen på grund af økonomien«, siger han

Finanskrisen kaster skygger

Hos 8tallets presseansvarlige, Jacob Staffeldt, ser man der imod boligerne som »en dundrende succes«.

Han forstår, at de 135 ledige lejligheder umiddelbart kan give indtrykket af, at salget går dårligt, men understreger, at det modsatte tværtimod er tilfældet.

»Man skal tænke på, at vi er midt i en finanskrise, og det hele er lidt fastfrosset. Salget skal ses i forhold til, at boligmarkedet generelt er meget trægt«, siger Jacob Staffeldt.

»Vi har solgt i gennemsnit fem lejligheder om ugen, siden salget startede. Så vi regner med, at de alle er solgt i juni næste år«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden