Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

PENGE. Man må ikke have en formue, der overstiger 10.000 kroner, hvis man skal have kontanthjælp. (Arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere kan ikke få kontanthjælp

En ferieopsparing på 10.000 kroner kan være for meget til at få kontanthjælp.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

75 procent af de danskere, der ikke har forsikret sig mod arbejdsløshed gennem en A-kasse, kan ikke få kontanthjælp i tilfælde af en fyreseddel.

Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der har set på formue og ægtefællens indkomst for de beskæftigede danskere i alderen 18 til 64 år som ikke er medlem af en A-kasse:

»Vi har analyseret blandt andet familiens formueforhold i form af aktier og obligationer samt friværdi i f.eks. bolig og sommerhus, men i virkeligheden kan antallet af danskere, der står uden for en A-kasse og ikke har ret til kontanthjælp være meget højere, fordi nogle kommuner også medregner værdier som f.eks. bilen«, siger Mie Dalskov Pihl, der er senioranalytiker i AE, til TV 2.

Nemt at have værdier for over 10.000 kroner For at kunne få kontanthjælp må man ikke have en formue, der overstiger 10.000 kroner eller 20.000 kroner, hvis man er gift - og ægtefællen må ikke have en indkomst, der er høj nok til at forsørge familien.

»Den absolut primære årsag til, at mange ikke kan få kontanthjælp er på grund af egen formue. Det er meget, meget nemt at have 10.000 kroner i værdi. Hvis man f.eks. er ved at spare op til sommerferien, så kan man sagtens have over 10.000 stående på en opsparingskonto«, siger Mie Dalskov Pihl.

LÆS ARTIKEL

Hun fortsætter:

»Hvis du bliver arbejdsløs og har brug for kontanthjælp kræver loven, at man bruger af sin egen formue, før man kan få udbetalt kontanthjælp«.

Laveste indkomstgrupper i knibe
Der er især mange blandt de laveste indkomstgrupper, som vil havne i en økonomisk knibe i tilfælde af arbejdsløshed, fordi de hverken kan få dagpenge eller kontanthjælp:

»Man forventer jo, at det ofte er de rige, der bevist fravælger medlemskab af en A-kasse, fordi de vurderer, at de godt kan klare sig økonomisk eller har en for stor formue, men der er faktisk også en relativ stor andel blandt de fattigste lønmodtagere, der ikke er medlem af en A-kasse - og som ikke kan få kontanthjælp, fordi de alligevel har en mindre formue som f.eks. friværdi i boligen eller andet», siger Mie Dalskov Pihl.

Således kan knap 56 procent af de beskæftigede med de laveste indkomster ikke få offentlig hjælp.

Mænd glemmer at sikre sig
Mænd tjener oftest flere penge end kvinder og derfor skulle man tro, at mændene i højere grad sikrer sig mod arbejdsløshed for at sikre familiens indkomst - men sådan er det ikke:

»Analysen viser, at kvinder er bedre til at forsikre sig mod arbejdsløshed end mænd, der typisk glemmer at melde sig ind i en A-kasse. Dermed får det stor betydning for mange familier, hvis manden mister jobbet, fordi de både mister den højeste indtægt, og fordi familien udelukkende skal leve af kvindens lavere indtægt, da manden ikke kan få kontanthjælp«, siger Mie Dalskov Pihl.

LÆS ARTIKEL

Derudover viser analysen, at det især er ansatte inden for de videnstunge fag _ som f.eks. finansiering og forsikringsbranchen - og landbruget, som står uden et økonomisk sikkerhedsnet i tilfælde af en fyreseddel.

Vestjyder uden mulighed for hjælp

Geografisk er det især vestjyder og nordsjællændere, der hverken kan få dagpenge eller kontanthjælp, hvis uheldet er ude, og de mister deres job.

»Det er en kombination af områder, hvor folk ikke har meldt sig ind i en A-kasse, og hvor man har en stor formue. En stor formue gør sig f.eks. gældende i Nordsjælland, og her har mange fravalgt at betale til en A-kasse«, siger Mie Dalskov Pihl.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden