Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kreditværdig? John Valeur ville gerne tage et lån i friværdien på sit 300-kvadratmeters hus på Stevns, men real-kreditinstituttet siger nej. Efter 33 år som gymnasielærer skal han nemlig snart på pension, og så hjælper det ingenting, at han har en formue på fem millioner kr., lyder afslaget. Foto: Magnus Holm

Kreditværdig? John Valeur ville gerne tage et lån i friværdien på sit 300-kvadratmeters hus på Stevns, men real-kreditinstituttet siger nej. Efter 33 år som gymnasielærer skal han nemlig snart på pension, og så hjælper det ingenting, at han har en formue på fem millioner kr., lyder afslaget. Foto: Magnus Holm

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Millionær kan ikke få et lån i sin friværdi

Bankerne er nu så tilbageholdende med at give lån, at det lugter mere af angst end forsigtighed, vurderer eksperter. Selv om man har millionformue, kan man godt få afslag på boliglån.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

John Valeurs årsindkomst er på næsten 800.000 kroner, og han har en formue på fem millioner. Men da han søgte om et lån i friværdien i sit 300 kvadratmeter store hus på Stevns på Sydsjælland, fik han nej fra Realkredit Danmark.

»Det virker fuldkommen langt ude. Hvis det havde været i 2006, havde de stået på nakken af hinanden for at låne mig penge«, siger John Valeur.

Udsigten til pension spiller ind Begrundelsen fra realkreditinstituttet er, at den 68-årige lektor i nær fremtid går på pension. Og så hjælper det ingenting, at han har formue, lyder afslaget. »De forklarede det med, at min indtægt vil falde, når jeg ryger ud af arbejdsmarkedet om nogle år. Det er jo korrekt, og jeg er da en ældre herre. Men jeg forstår ikke, at formuen slet ikke tæller med i deres vurdering«, siger John Valeur.Lånet skulle have været brugt til at betale dyrere bankgæld af med og dermed mindske renteudgifter.

Årsagen til, at John Valeur ikke blot betaler bankgælden med sin formue, er, at formuen er bundet i ejendomme og værdipapirer. Da han investerede sine penge, havde han aldrig forestillet sig, at det senere kunne blive et problem at få et lån.

Økonomisk rådgiver: Det er en tendens
John Valeur er langtfra den eneste, der i disse måneder bliver overrasket over et afslag på at låne. Det fortæller flere uafhængige rådgivere, som Politiken har talt med.

»Det lyder umiddelbart helt vanvittigt i mine ører, at en mand med så stor formue får afslag. Men vi oplever helt klart, at banker og realkreditinstitutter er blevet markant hårdere i deres kreditvurderinger de seneste måneder«, siger Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, som rådgiver om privatøkonomi.

Han har selv i denne måned for første gang oplevet, at en klient med millionformue fik afslag på et friværdilån.

Bankerne er så fokuseret på at opfylde solvenskriterier, at de afviser kunder, de normalt ville investere i.»De kom med en så søgt forklaring, at der kun er to muligheder: Enten er det elendigt kredithåndværk – eller også har banken det så skidt, at den simpelthen ikke tør låne penge ud. Man kan frygte det sidste«, siger Kim Valentin og fortsætter:

»De er blevet meget fikseret på, om der er risiko for, at kundens indkomst bliver lavere. Det er så markant, at det virker, som om rådgiverne simpelthen har fået at vide af deres bagland, at de skal holde igen med udlånet«.

Banker erkender opstramning
Spørger man hos bankerne og realkreditinstitutterne selv, erkender de da også, at de har gjort det sværere for kunderne at låne penge.

I en undersøgelse fra Nationalbanken, som kan ses i grafikken her på siden, svarer kreditcheferne i landets store banker og pengeinstitutter, at de forventer at være mindre risikovillige i deres udlån i de første tre måneder af 2012, end de var i kvartalet før.

Advokat advarer om overreaktion

Danske Boligadvokater frygter, at finanssektoren er ved at overreagere. Bankerne styrer mod en situation, hvor de afviser kunder, selv om de har solid økonomi, advarer advokat Jan Schøtt-Petersen, som er formand for boligadvokaterne: »Vi oplever nu, at den personlige kreditvurdering er erstattet af rene automatsvar. Vi kan ikke lave tal på det, men vi har netop behandlet problemet på bestyrelsesplan, og det klare indtryk blandt medlemmerne er, at bankerne er så fokuseret på at opfylde solvenskriterier, at de afviser kunder, de normalt ville investere i«, siger Jan Schøtt-Petersen.

LÆS OGSÅ Politiken ville gerne have givet Realkredit Danmark mulighed for at forklare, hvorfor John Valeur ikke kan få et boliglån, men instituttet meddelte i går, at det ikke kan kommentere den konkrete sag. I stedet har Politiken modtaget en generel kommentar på e-mail: »Udgangspunktet er, at man skal kunne tilbagebetale den gæld, man optager. Ligesom enhver anden kredit beror et lån i friværdi derudover på en konkret vurdering af kundens samlede økonomi og sikkerhedsstillelse«, siger underdirektør Michael Hermansen, Realkredit Danmark.FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden