Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskerne snyder med skattefradrag for millioner

Skat har undersøgt 3.000 borgere og fundet fusk hos hver anden.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi havde en formodning om, at det ville se slemt ud på området, men det her overstiger vores værste forventninger«.

Jens Buch er specialkonsulent i Skat og leder af den projektgruppe, som det seneste halve år har undersøgt mere end 3.000 almindelige skatteborgeres selvangivelser landet over.

Gruppen har fundet fusk med fradragene i ikke mindre end hvert andet tilfælde.
Mere end 120 mio. kroner

Via Skats automatiserede TastSelv-system på internettet har borgerne siddet hjemme i stuen og bevilget sig selv gavmilde og aldeles uberettigede fradrag i skatten for udgifter til alt fra befordring til rejser og underholdsbidrag. Og det er ikke småpenge, der er hentet hjem på den konto.

LÆS OGSÅ I det halve år, hvor projekt fradragsfusk har været landsdækkende, har Skat fjernet uberettigede fradrag for mere end 120 mio. kroner. Dertil kommer, at skattemyndighederne i Midtjylland har fjernet oppustede fradrag for rundt regnet 150 mio. kroner forud for dette projekt. »Der er virkelig noget at komme efter på det her område, for det er jo utrolig nemt at sidde der hjemme og pynte på fradragene og så håbe på, at det aldrig bliver opdaget«, siger Jens Buch og fortsætter: »Vi må blive bedre til at oplyse folk om, hvordan reglerne fungerer, når det gælder fradrag«. »Og når vi er helt færdige med det her projekt, så vil min anbefaling være, at man seriøst overvejer at stramme fradragsreglerne, for der er simpelthen for meget fusk med fradragene«. Borgere får karantæne

I forbindelse med aktionen er der uddelt op mod 50 bøder i alle størrelser fra 10.000 til 70.000 kroner. Og et tilsvarende antal skatteborgere har ligefrem fået karantæne fra TastSelv-systemet i forbindelse med den netop afsluttede aktion. Karantænen udelukker dem fra Skats TastSelv-system, så de ikke længere kan pille ved fradragene. Jens Buch oplyser, at det især er det såkaldte rejsefradrag, der volder problemer. Mere end halvdelen af de rettelser, Skat har foretaget, vedrører fradrag for kost og logi, også kaldet rejseudgifter. Brugen af netop dette fradrag er især udbredt blandt udenlandsk arbejdskraft i Danmark. LÆS OGSÅ Reglerne for denne type fradrag blev strammet fra og med 2010, så rejsefradraget nu maksimalt kan udgøre 50.000 kr. om året. Men det er langtfra alle, der har fanget den ændring. »Men det er altså ikke sådan, at det alene er den udenlandske arbejdskraft, der laver fejl i fradragene. Slet ikke. Der er også masser af danskere, der har svært ved at ramme det korrekte fradrag og falder for fristelsen til at blive lidt for gavmilde mod sig selv«, siger Jens Buch. LÆS OGSÅ Skats projekt fradragsfusk fortsætter foreløbig frem til midten af 2013. »Det her er en trist udvikling, for helt generelt går det jo ret godt på personområdet, når vi ser på skattebetalingen. Og det skyldes nok, at der ikke er så store muligheder for at snyde mere. Det er arbejdsgiveren, banken og myndigheder, der indberetter oplysninger om den enkelte skatteborger til Skat. Det foregår helt automatisk. Men så er der lige de her fradrag – her har borgerne stadig en mulighed for selv at sidde og pille ved tallene, og det er åbenbart alt for fristende«, siger Jens Buch.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden