Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

840.000 danske pensionskunder har gennem deres pensionsselskab netop købt halvdelen af Danmarks største havmøllepark.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

840.000 pensionskunder er blevet vindmølleejere

Vindmøller i Kattegat skal sikre pensionen for PensionDanmark og PKA's kunder.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 6 milliarder kroner kan man købe sig en halv havmøllepark og en grønnere profil.

Pensionsselskaberne PensionDanmark og PKA har haft den store pung med i byen og annoncerer nu, at de ejer halvdelen af de 111 havmøller, som Dong Energy i de kommende år sætter op mellem Djursland og Anholdt i Kattegat.

Sikre på afkast
Det er første gang, de to pensionsselskaber laver så store direkte investeringer i vindenergi, men både PensionDanmark og PKA føler sig overbeviste om, at havmøllerne giver et godt og sikkert afkast til gavn for deres i alt 840.000 medlemmer.

»Vi regner med et afkast på niveau med aktieinvesteringer, men med en noget mindre risiko forbundet med investeringen. Så vi ser det som en forholdsvis stabil indtjening«, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

I forårssolskin fra det yderste af Langelinie har PensionDanmark sammen med Dong, PKA og klima- og energiminister Lykke Friis (V) indkaldt til fælles pressemøde. Den ene mere glad end den anden for det nye samarbejde.

Sælgeren, Dong Energy, ser samarbejdet som en milepæl for dansk vindenergi.

LÆS ARTIKEL

»Danmark har taget førerskab på at lave vindmøller og på at sætte dem op. Nu tager vi også førerskabet på en finansieringsmodel«, siger Anders Eldrup, direktør i Dong Energy, der ejer den anden halvdel af havmøllerne.

Det er også energiselskabet, der skal etablere havmølleparken, som skal stå helt klar i 2013. Med aftalen lægger PensionDanmark omkring 3,8 milliarder kroner på bordet og får samtidig en ejerandel på 30 procent af Anholt Havmøllepark, mens PKA køber en ejerandel på 20 procent.

De to pensionsselskaber har bevidst valgt, at investeringerne skal være direkte.

LÆS ARTIKEL

»I løbet af de seneste år har vi fået så meget indsigt i aktivet og i vindmølleindustrien, at vi nu er klar til at slippe for de dyre mellemled«, siger PensionDanmarks direktør, Torben Möger Pedersen.

Men selv vindmøller kan der være bøvl med, og PKA’s administrerende direktør, Peter Damgaard Jensen, er klar over, at der er en vis driftsrisiko forbundet med den store investering.

El til 400.000 husstande
Og her er det altafgørende, at det er Dong, der er ansvarlige for at vedligeholde møllerne, »når de skal smøres hist og her«. For på den måde er Dong selv interesseret i et fornuftigt afkast.

»PKA har i en del år tænkt klima ind i sine investeringer – også når det gælder infrastruktur. Vi gør det naturligvis for at tjene penge til medlemmernes pensioner, men vi ønsker også at tage et samfundsansvar«, siger Peter Damgaard Jensen, direktør i PKA.

LÆS ARTIKEL

Når vingerne på Kattegat kommer til at snurre, bliver Anholt Havmøller den største havmøllepark i Danmark. De 111 havmøller bliver i stand til at forsyne 400.000 husstande og dække 4 procent af det samlede danske elforbrug.

De første møller skal være klar til at producere og transportere strøm til elnettet fra sommeren 2012, og samarbejdet mellem pensionsselskaberne og Dong er en appelsin i den danske klimaturban, siger Klima- og energiminister Lykke Friis (V).

»Det er en win-win-situation, og partnerskabet er en glædelig begivenhed for alle. Og så er det jo selvfølgelig et stort skridt på vejen frem mod år 2060, hvor vi har et mål om at blive uafhængige af fossile brændstoffer«, siger klima- og energiminister Lykke Friis.

Ny interesse fra investorer
I efteråret investerede PensionDanmark 700 millioner kroner i danske havvindmøller i Nysted Vindmøllepark, og det køb har tilsyneladende givet landets største arbejdsmarkedspensionsselskab blod på tanden.

Dermed er det anden gang, at pensionsmidler af en vis størrelse investeres i vindkraft, og Dong Energy mærker en øget interesse fra nye investorer som pensionskasser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

»Den første aftale i Nysted var isbrydende, og samarbejdet viste, at med den rigtige model kan vi få løst kapitalbehovet«, siger Anders Eldrup.

Selve arbejdet med at anlægge de 111 havmøller begynder i udgangen af 2011, og Dong Energy regner med, at opførelsen af havmølleparken vil skabe 8.000 nye arbejdspladser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden