Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JOACHIM ADRIAN
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rekordfå turde låne penge i 2011

Antallet af lån til boligkøb og istandsættelse er det laveste i mindst 15 år.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygt for at blive arbejdsløs og for en dårlig økonomi slår tydeligt igennem i vores lyst til at låne penge i fast ejendom.

Både når det gælder lån til køb af bolig og tillægslån, hvor man belåner sin friværdi.

Realkreditinstitutterne har haft et meget stille år i 2011 og kun givet 218.312 tilbud på lån, fortæller de i en pressemeddelelse.

LÆS GUIDEN

Fokus på opsparing
Så få lånetilbud har man aldrig før set i den periode på 15 år, hvor statistikken er blevet lavet - og tallet er 30 procent lavere end i 2010.

»2011 har været præget af få bolighandler samt stor fokus på opsparing. Det vil sige at få har valgt at belåne friværdien i form af tillægslån. Derfor har antallet af lånetilbud helt som forventet været meget lavt i 2011«, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, der omfatter Realkredit Danmark og Nordea Kredit.

LÆS ARTIKEL

»Den økonomiske usikkerhed og usikkerheden om, hvorvidt man kan fastholde sit job, holder fortsat potentielle boligejere tilbage med boligkøb og tillægslån«, tilføjer han.

Lav rente har givet aktivitet
Hos Realkreditrådet, der bl.a. har Nykredit, Totalkredit og BRF Kredit blandt medlemmerne, bemærker direktør Ane Arnth Jensen dog, at der i sidste halvdel af året var lidt flere lånetilbud.

De handlede dog ikke om nye lån, men om konvertering.

»Det stigende antal lånetilbud i sidste halvdel af året skyldes ikke øget aktivitet på boligmarkedet, men flere ønsker om låneomlægning. Det kan blandt andet skyldes den meget lave rente«, siger Ane Arnth Jensen.

Konverteringsbølge kan være på vej

Med det nye fastforrentede 30-årige lån på 3,5 pct., som kom på markedet i dag, forventer realkreditinstitutterne nu ny luft:

LÆS ARTIKEL

»Det kan sætte gang i låneefterspørgslen, at mange boligejere har mulighed for at omlægge deres lån til det nye fastforrentede lån. Erfaringsmæssigt ved vi, at en del boligejere benytter en omlægning til også at optage et tillægslån for eksempel til renovering af huset. Det kan øge efterspørgslen efter håndværkere og materialer og bidrage til, at der kommer lidt mere gang i økonomien igen«, lyder vurderingen fra Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden