Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Pengemisforståelser. Der er mange penge at spare, hvis man kigger sig for, når man shopper lån og andre finansielle ydelser. Ligesom når man køber mælk.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tal-svage danskere betaler 7.600 kroner mere i renter

Undersøgelser viser, at mange har svært ved at forstå deres privatøkonomi.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uforståelige møder med bankrådgiveren og utydelige breve fra Skat er ikke de eneste konsekvenser af manglende viden om privatøkonomi, skriver 24timer.

Danskere, der er dårlige til privatøkonomi, betaler markant højere renter, end folk, der har styr på begreberne, viser en undersøgelse fra Forsikring og Pension.

Resultaterne i undersøgelsen, hvor næsten 3.000 danskere har deltaget, viser blandt andet, at en gennemsnitlig dansker med en gæld på 527.000 kroner, der har lavest finansiel forståelse, i gennemsnit betaler 7.600 kroner mere i årlig rente end en person med den højeste grad af finansiel forståelse.

LÆS OGSÅ

Og den lave forståelse for egen økonomi kan få alvorligere konsekvenser.

»Hvis man ikke ved så meget om finansielle forhold og ikke interesserer sig så for det, så kan man let komme i økonomisk uføre. Man mister måske overblikket over sin privatøkonomi, og pludselig er regningerne løbet løbsk – og så kan man ende i RKI eller et andet kartotek over dårlige betalere«, siger Jan V. Hansen, leder af analyseafdelingen i Forsikring og Pension, til 24timer.

Kan ikke finde de billigste lån
Han forklarer, at tidligere undersøgelser har vist, at danskerne generelt bruger mere tid på at tjekke tilbudsaviser end deres egen privatøkonomi.

»Folk kan godt finde ud af økonomi, hvis det handler om at finde ugens billigste mælk. Men hvis det handler om lån, så kan folk med lav finansiel forståelse ikke så nemt finde den billigste løsning«, siger Jan V. Hansen.

Det er generelt blevet sværere for danskerne at få overblik over deres privatøkonomi, fordi der hele tiden kommer nye, komplicerede lånetyper, forklarer Gustav Juul, der er ekspert i privatøkonomi:

»Der er ikke nogen tvivl om, at det er blevet sværere at være forbruger. Der er kommet mange flere typer af realkreditprodukter. For eksempel rentemax-, rentetilpasnings- og T-lån, og de er svære at gennemskue«, siger civiløkonom Gustav Juul til 24timer.

Skolen skal uddanne i økonomiforståelse

At havne i en gældsfælde kan i værste fald begrænse personer fra at deltage i samfundslivet, påpeger Anette Vilhelmsen, der er SF’s uddannelsesordfører:

»Konsekvensen kan være, at man kommer til at stå i en låst situation, hvor man ikke kan flytte sig i forhold til uddannelse, arbejde og deltagelse i samfundslivet, fordi man har forgældet sig og ikke kan overskue det«, siger Anette Vilhelmsen.

LÆS OGSÅ

Hun peger på, at der skal mere fokus på privatøkonomi i uddannelsessystemet:

»Det skal være en helt naturlig del af ens grundskole og ungdomsuddannelse, at man bliver orienteret og lærer at arbejde med det«, siger SF’s børne- og uddannelsesordfører Anette Vilhelmsen til 24timer.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden