Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FORGLEMMELSE. Da Skat indførte elektroniske skattekort, glemte Skat at gøre plads til en information om, at skattekortet er udstedt til en person uden arbejdstilladelse. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Borberg

FORGLEMMELSE. Da Skat indførte elektroniske skattekort, glemte Skat at gøre plads til en information om, at skattekortet er udstedt til en person uden arbejdstilladelse. (Arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal det være slut med vildledende skattekort

Udlændinge, der ikke har arbejdstilladelse, bliver registreret som danske skatteborgere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De tre brancheorganisationer Horesta, Dansk Erhverv og Danske Medier forener nu kræfterne i et nyt forsøg på at råbe myndighederne op.

I årevis har skattemyndighederne registreret udlændinge som lovformelige danske skatteborgere, selv om de ikke har nogen arbejdstilladelse.

Dermed forledes mange arbejdsgivere til at tro, at papirerne er i skønneste orden, men ansætter de en udlænding uden arbejdstilladelse, koster det dyrt i bøder. Som tidligere omtalt i Politiken har både Skatteministeriet og Beskæftigelsesministeriet i længere tid forsøgt at finde en løsning.

29. marts blev sagen behandlet på et nyt møde mellem Skat og Beskæftigelsesministeriet. Mødet havde med myndighedernes egne ord til formål »at finde frem til en løsning på de udfordringer, der er, så vi kan sikre den koordinering på området, som er nødvendig«.

LÆS ARTIKEL Men der er fortsat ikke fundet en løsning, oplyser Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet: »Det har meget høj prioritet at sikre, at tredjelands statsborgere med besiddelse af et skattekort ikke ansættes uden den fornødne arbejdstilladelse. Det kræver en analyse af både de administrative forhold, juridiske spørgsmål omkring videregivelse af oplysninger mellem myndighederne og de it-tekniske muligheder for at udveksle oplysninger«, hedder det i en mail fra faglig koordinator Janne Steensgaard Samuelsson. Men den udmelding er simpelthen uacceptabel, når problemet har været kendt i årevis, mener de tre brancheorganisationer:

»Når myndigheder giver skattekort til folk uden arbejdstilladelse, skal myndighederne gøre arbejdsgiverne opmærksomme på, at de skal se en gyldig arbejdstilladelse. Det blev allerede slået fast i et cirkulære fra daværende indenrigsminister Thorkild Simonsen, og det fungerede fint, lige indtil Skat indførte elektroniske skattekort. Da glemte Skat at gøre plads til en information om, at skattekortet er udstedt til en person uden arbejdstilladelse«, siger Adam Rue, seniorkonsulent i Danske Medier.

Frem til 1. januar 2008, da skattekortene stadig var lavet af papir, blev kortet forsynet med en advarende tekst, der slog fast, at skattekortet ikke gælder som arbejdstilladelse.

Jagt på de forkerte arbejdsgivere

Efter 1. januar 2008 blev papiret erstattet af det digitale e-skattekort. Det fungerer i praksis på den måde, at arbejdsgiveren elektronisk afregner skat og arbejdsmarkedsbidrag af den ansattes løn og ekspederer sagen videre til Skat. Men der er ingen advarsler, der blinker i arbejdsgiverens øjne i det digitale system. Avisbranchen beskæftiger mange udenlandske avisbude, og her er det arbejdsgiverens ansvar at tjekke budenes statsborgerskab og arbejdstilladelse. Et stort administrativt arbejde og oveni stærkt problematisk, fordi arbejdsgiveren ikke må forskelsbehandle de ansatte, mener dagbladene. Meldingen fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering viser »desværre med al tydelighed, at sagen langtfra er løst«, siger Adam Rue, der nu kalder Dansk Erhverv og Horesta til nye drøftelser i forsøget på at lægge pres på myndighederne og regeringen.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL »Det helt groteske i denne sag er jo, at myndighederne jagter de arbejdsgivere, der har orden i bogholderiet, trækker skatten af deres medarbejderes lønninger og sender pengene videre til staten, mens de arbejdsgivere, der ansætter sort arbejdskraft, går fri, fordi de ikke bliver indberettet til nogen myndighed«, siger Adam Rue. Også fagbevægelsen har opfordret regeringen til at tage affære på et tidspunkt, hvor det illegale arbejde breder sig. »Der går jo ikke en dag, uden at vi hører om nye eksempler på illegalt arbejde. Vi kan ikke have et system, hvor man bliver godkendt til at betale skat i den ene ende, men underkendt til at arbejde i den anden«, sagde LO’s næstformand, Lizette Risgaard, til Politiken før påske. Både LO, Horesta og Dansk Erhverv betegner situationen som helt absurd, når Skat med jævne mellemrum rykker ud på razziaer og afslører illegale arbejdere, der så viser sig at have afregnet deres skatter i flere år via Skats digitale skattekort. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden