Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

guldrandet. Folkepensionen repræsenterer så betydelige beløb både for høje og lave indkomster, at folkepensionen er en afgørende del af livsgrundlaget for hovedparten af fremtidens pensionister, viser ny analyse fra ATP..

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den trofaste folkepension er guld værd

Folkepensionen er en guldrandet ordning for stort set alle indkomstgrupper.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Man får næsten lyst til at sige ’pas for helvede på den folkepension’«.

Sådan kommenterer professor i velfærdsforskning, Jørn Henrik Petersen, en ny analyse af folkepensionen, udarbejdet af arbejdsmarkedets tillægspension ATP.

Analysen banker en tyk pæl gennem ethvert forbehold over for den offentligt finansierede danske folkepension.

Afgørende livsgrundlag
Ordningen repræsenterer så betydelige beløb både for høje og lave indkomster, at folkepensionen er en afgørende del af livsgrundlaget for hovedparten af fremtidens pensionister.

Faktisk udgør værdien af den folkepension, nybagte pensionister i dag har udsigt til at modtage, et sted mellem 1,2 og 2,5 mio. kroner alt efter indkomstens størrelse.

LÆS ARTIKEL

Især for de laveste indkomster er folkepensionen guld værd. Hvis folkepensionen ikke eksisterede, skulle de laveste indkomster rundt regnet lægge en femtedel, eller 20 procent, af lønnen til side hvert år, fra de er fyldt 25, til de skal pensioneres. Det ville svare til et årligt bidrag på mere end 40.000 kroner, viser ATP’s analyse.

»Selv om arbejdsmarkedspensionerne kommer til at fylde mere på længere sigt, vil folkepensionen – måske overraskende for de fleste – også fortsat spille den helt centrale rolle i det danske pensionssystem«, siger matematisk direktør i ATP, Chresten Dengsøe.

Han vurderer, at omkring halvdelen af fremtidens pensionister vil hente mere end halvdelen af deres pension fra folkepensionen.

Folkepension undervurderet
Og for langt de fleste andre – også i den høje ende af indkomstskalaen – vil folkepensionen være en væsentlig del af indkomsten i alderdommen.

Ifølge Jørn Henrik Petersen kan det slet ikke lade sig gøre for lavtlønnede at lægge store bidder af lønnen over i en pensionsopsparing.

LÆS OGSÅ

»Det er let at få øje på, at det er en overordentligt gunstig forretning for de lavtlønnede, at de ikke selv skal spare op. Der ligger i systemet en betydelig omfordeling og hermed en hensyntagen til dem, der indimellem er ude af arbejdsmarkedet, herunder kvinder«, siger Jørn Henrik Petersen, der er professor ved Center for Velfærdsforskning på Syddansk Universitet.

Han mener, at der har været en tendens til at undervurdere folkepensionens betydning:

»Med de seneste årtiers udbygning af arbejdsmarkedspensioner har der været en tendens til at undervurdere folkepensionens rolle i pensionssystemet. Som om den var et gammeldags appendiks, der har overlevet sig selv. Men sådan forholder det sig ikke«.

LÆS OGSÅ

Alle, der har boet i Danmark i minimum 40 år, fra de er fyldt 15, til de fylder 65 år, får fuld folkepension.

I 2012 varierer den fulde folkepension mellem 65.000 og 151.000 kroner før skat – alt efter pensionistens andre indkomster og civilstand.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden