0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den trofaste folkepension er guld værd

Folkepensionen er en guldrandet ordning for stort set alle indkomstgrupper.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

guldrandet. Folkepensionen repræsenterer så betydelige beløb både for høje og lave indkomster, at folkepensionen er en afgørende del af livsgrundlaget for hovedparten af fremtidens pensionister, viser ny analyse fra ATP..

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Man får næsten lyst til at sige ’pas for helvede på den folkepension’«.

Sådan kommenterer professor i velfærdsforskning, Jørn Henrik Petersen, en ny analyse af folkepensionen, udarbejdet af arbejdsmarkedets tillægspension ATP.

Analysen banker en tyk pæl gennem ethvert forbehold over for den offentligt finansierede danske folkepension.

Afgørende livsgrundlag
Ordningen repræsenterer så betydelige beløb både for høje og lave indkomster, at folkepensionen er en afgørende del af livsgrundlaget for hovedparten af fremtidens pensionister.

Faktisk udgør værdien af den folkepension, nybagte pensionister i dag har udsigt til at modtage, et sted mellem 1,2 og 2,5 mio. kroner alt efter indkomstens størrelse.

LÆS ARTIKEL

Især for de laveste indkomster er folkepensionen guld værd. Hvis folkepensionen ikke eksisterede, skulle de laveste indkomster rundt regnet lægge en femtedel, eller 20 procent, af lønnen til side hvert år, fra de er fyldt 25, til de skal pensioneres. Det ville svare til et årligt bidrag på mere end 40.000 kroner, viser ATP’s analyse.

»Selv om arbejdsmarkedspensionerne kommer til at fylde mere på længere sigt, vil folkepensionen – måske overraskende for de fleste – også fortsat spille den helt centrale rolle i det danske pensionssystem«, siger matematisk direktør i ATP, Chresten Dengsøe.

Han vurderer, at omkring halvdelen af fremtidens pensionister vil hente mere end halvdelen af deres pension fra folkepensionen.

Folkepension undervurderet
Og for langt de fleste andre – også i den høje ende af indkomstskalaen – vil folkepensionen være en væsentlig del af indkomsten i alderdommen.

Ifølge Jørn Henrik Petersen kan det slet ikke lade sig gøre for lavtlønnede at lægge store bidder af lønnen over i en pensionsopsparing.

LÆS OGSÅ

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere