Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vi blev 4.300 kroner fattigere i 2011

Danskerne fik mindre at rutte med sidste år. Priserne steg mere end lønningerne.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er det dokumenteret: Vi blev fattigere i 2011. Lønnen kunne ikke holde trit med priserne. Især ikke for de offentligt ansatte.

Lønningsposen blev ganske vist en lille bitte smule tungere sidste år. I snit steg vores løn med 1,1 procent til 249.932 kroner i 2011, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men vores købekraft faldt, fordi prisen på mad, tøj og andre forbrugsvarer er blevet knap tre procent dyrere.

»Det betyder, at indkomsten reelt faldt med 1,7 procent - eller 4309 kroner - målt i 2011-priser«, siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

LÆS ARTIKEL

Så selv om vi på papiret blev rigere, så blev vi reelt fattigere:

»Lønningerne kunne ikke holde trit med priserne, især ikke for de offentligt ansatte, som betalte for de store lønstigninger i 2008«, siger privatøkonomen.

Værre end det ser ud til

Tallet fra Danmarks Statistik viser, hvor meget fik vi i A-indkomst før skat. Men faktisk er billedet værre, end det tager sig ud i statistikken:

»For skatten steg i 2011. Både ved, at værdien af en række fradrag blev mindre, og ved, at bundfradrag og andre grænser i systemet ikke som normalt steg i takt med lønudviklingen«, påpeger Las Olsen.

Han tilføjer dog også, at der ikke er taget højde for, at renterne faldt med endnu et hak sidste år. Og det har også indvirkning på, hvor meget vi har tilovers, når regningerne, skatten, lånene med mere er betalt.

LÆS ARTIKEL

Overenskomsterne for de privatansatte blev forhandlet hjem tidligere på året. De gælder i to år - og varsler ikke lønfest overhovedet. Og i år kommer reallønnen også til at falde, vurderer økonomerne.

»Inflationen er på samme niveau som i 2011, og det tegner til, at lønningerne i hvert fald ikke kommer til at stige mere end sidste år«, siger Danske Banks privatøkonom.

Alligevel er der en del, der får flere penge i år end sidste år. Det skyldes, at mange melder sig ud af efterlønsordningen i år, og får udbetalt de penge, de i årenes løb har betalt ind til alderdommen.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden