Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ulandsorganisation: Pensionskassers adfærd er problematisk

Pensionskassers køb af obligationer i DR Congo er en blankocheck til et undertrykkende regime, mener Ibis.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er særdeles problematisk, at danske pensionsselskaber investerer millioner af kroner i statsobligationer i lande, der indtager bundplaceringer, når det gælder korruption, frihed og demokrati, lyder det fra ulandsorganisationen Ibis.

Det er Berlingske, der søndag bringer historien om, at lande som Den Demokratiske Republik Congo, modtager danske pensionskroner.

Særligt problematiske er investeringer i netop DR Congo, hvor volden er regeringsdrevet, lyder det fra Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS.

Blankkocheck til brutalt regime »Når danske pensionskasser køber statsobligationer fra DR Congo, er det en blankocheck til et regime, hvis regering og hær ifølge FN udfører systematisk undertrykkelse, vold og massevoldtægt mod sin egen befolkning«, siger han.

Vagn Berthelsen opfordrer til, at man baserer køb af statsobligationer på en grundig analyse af landet og menneskerettighederne.

»Målestokken må være, om der sker fremskridt for menneskerettigheder og korruption, så lån i form af statsobligationer kan være med til at skubbe positivt til en udvikling«, mener Vagn Berthelsen, der efterlyser klare retningslinjer på området.

Indtil et sæt etiske retningslinjer er færdigudviklet, mener Ibis ikke, at danske pensionsselskaber bør investere i statsobligationer fra kaoslande.

Pensionisbranchen fortsætter, så længe de kan

Pensionsbranchen afviser ændre praksis så længe der ikke findes internationale regler for investeringerne.

»Som branche mener vi ikke, at det er et område, hvor vi kan spille en aktiv rolle. Jeg synes, at vi har en fornuftig balance i dag«, siger formand for Forsikring & Pension Peter Damgaard Jensen, som også er direktør i PKA til Berlingske.

»Men hvis FN, EU eller den danske regering lægger op til, at vi kan gøre andet, vil vi klart tage det op og se på det«, tilføjer han.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden