Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Cheføkonom: Lavere dansk rente på vej

En rentesænkning er på vej fra Nationalbanken inden for få uger - måske allerede torsdag, mener cheføkonom.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uroen i europæisk økonomi trækker i retning af en ny dansk rentenedsættelse. Det mener Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven. Han mener, at renten med overvejende sandsynlighed vil blive sat ned i løbet af nogle uger.

En rentenedsættelse kan også komme allerede torsdag, men det vurderer Jacob Graven dog som lidt mindre sandsynligt.

»I første omgang vil nationalbanken sælge kroner for at presse kronekursen ned. Næste træk er så at sætte renten ned«, siger Jacob Graven.

Den danske krone står stærkt i forhold til euroen. Danmark ses som en såkaldt "sikker havn", hvor man kan parkere penge, når der er uro i for eksempel eurozonen.

Ifølge Jacob Graven kan nationalbanken finde på at sælge kroner for måske op til fem milliarder kroner. Men så slutter man og går over til i stedet at sænke renten.

Det vil formentlig kun blive et lille nøk ned fra en udlånsrente nu på 0,7 procent til 0,6 procent.

For de fleste vil en så lille sænkning ikke rigtig kunne mærkes. Bankerne vil næppe ændre på indlåns- og udlånsrenterne. Realkreditlån kan blive påvirket - men her er en lavere rente i vidt omfang allerede indregnet i priserne, mener Jacob Graven.

Dog vil en lavere rente også lægge op til en lavere rente på såkaldte F1-lån, når de skal finansieres på ny.

Danmark er sammen med lande som Schweiz, Norge og Sverige blandt de sikre havne i Europa. Selv i forhold til Tyskland, der traditionelt er den store sikre havn, er Danmark et ganske trygt sted for penge i dag.

Det skyldes, at man fra investorernes side ser ængsteligt på, om Tyskland kan komme til at stå med en stor byrde, når man skal redde gældsramte lande i det øvrige Europa.

Uroen i Europa hænger i høj grad sammen med det forestående valg i Grækenland. Jacob Graven mener, at Nationalbanken måske vil vise en smule mere tålmodighed, fordi der er en græsk valgdato forude, som kan skabe en ny afklaring.

Men tålmodigheden ventes ikke at være stor i Nationalbanken, hvis der fortsat sker en styrkelse af den danske krone.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden