Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
oveni. Foran Cykelbanditten på Nørrebrogade i København står denne cykel med lås til 3.200 kroner, men låsen er ikke inkluderet i prisen. Derfor kommer cyklen som minimum til at koste 250 kroner ekstra. Cykelbanditten understreger, at deres priser er vejledende, da mange kunder ønsker at udskifte en del af udstyret.  Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

oveni. Foran Cykelbanditten på Nørrebrogade i København står denne cykel med lås til 3.200 kroner, men låsen er ikke inkluderet i prisen. Derfor kommer cyklen som minimum til at koste 250 kroner ekstra. Cykelbanditten understreger, at deres priser er vejledende, da mange kunder ønsker at udskifte en del af udstyret. Foto: Miriam Dalsgaard

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cykelhandlerne vildleder med priserne

Prisskilte viser ofte mindre, end cyklen koster, hvis den skal være lovlig.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et prisskilt oplyser normalt den pris, man skal betale for en vare, men det er langtfra tilfældet i cykelbutikkerne.

Lørdagsliv har besøgt 10 tilfældige cykelhandlere, og i samtlige butikker blev slutprisen på adskillige cykler flere hundrede kroner højere end prisen på prisskiltet.

Mange af cyklerne var i butikkerne monteret med udstyr, som er lovpligtigt at have på cyklen, men udstyret var ikke inkluderet i prisen. Hos en forhandler på Nørrebro i København stod en cykel i vinduet udstyret med reflekser, lås, bagagebærer, lygter, kurv og ringeklokke. Det eneste udstyr, der var med i prisen, som i følge skiltet var på 2.600 kroner, var bagagebæreren.

Hvis køberen valgte det billigste ekstra udstyr i butikken, ville cyklens slutpris ende på 3.100 kroner. Altså 500 kroner mere end det, der stod på prisskiltet.

Forhandlere løber en risiko
Hos en anden forhandler steg prisen med 400 kroner for at få udstyret cyklen med reflekser, lås og ringeklokke. Her skulle køberen altså også punge yderligere ud, før cyklen var lovlig at køre på. På andre cykler var udstyret eller noget af udstyret derimod inkluderet i den oplyste pris.

Tina Dhanda, som er jurist i Forbrugerrådet, mener, at forhandlerne løber en risiko ved at sætte priser på cyklerne, som ikke stemmer overens med den reelle pris.

LÆS ARTIKEL »Medmindre der er tale om en åbenlys fejl, kan forbrugeren kræve at få lov til at købe cyklen til den pris, der står skrevet på skiltet – og kræve alt udstyret med i prisen«, siger hun. Dårlig markedsføringsskik Eva Sjøgren, jurist hos Forbrugerombudsmanden, ønsker ikke at udtale sig om enkelte sager. Men hun understreger, at det er dårlig markedsføringsskik ikke at gøre køberen opmærksom på, at cyklen kræver yderligere udstyr, som er nødvendigt, for at cyklen er lovlig. Med hensyn til den forkerte pris på skiltene mener Eva Sjøgren, at det altid skal stå skrevet tydeligt, hvis en pris ikke omfatter alt det, man ser. »Man kan jo påstå, at prisen ellers er irrelevant«, siger hun og understreger, at det generelt er et spørgsmål om vildledning, hvis man ser på loven om, hvordan man må markedsføre. Det er ikke ulovligt, når forhandlerne sælger cykler, der ikke er udstyret med lovpligtigt udstyr. Men før kunden kan være sikker på, at den nykøbte cykel må bruges til at cykle i trafikken med, kan det koste dyrt. Udstyret koster ofte flere hundrede kroner, og yderligere koster det penge i gebyr hos cykelsmeden, hvis man ikke er i stand til selv at montere det på cyklen. Forbrugere kender ikke regler Hos de besøgte butikker var låse kun på enkelte klassiske dame/herrecykler inkluderet i prisen. Dette på trods af, at det i følge færdselsloven kun er lovligt at parkere sin cykel ulåst i en kortvarig periode. »Det er altid god service at fortælle kunden, hvad der ifølge loven skal være på en cykel. Det er ikke altid det sker, og det er beklageligt«, siger Allan Carstensen, specialkonsulent hos Cyklistforbundet – en interesseorganisation, der arbejder på at forbedre cyklisters forhold og sikkerhed. Det gælder for mange af de lovpligtige krav til cyklerne, at forbrugeren simpelthen ikke kender reglerne, mener Allan Carstensen. »Problemet er størst, når det handler om racercykler. Det er ulovligt at cykle uden reflekser på pedalerne. Men det er der nærmest ingen racercykler, der har. Det er de færreste, der ved, at det er et lovkrav«, siger Allan Carstensen.

LÆS ARTIKEL


Han finder det ærgerligt, at det ikke altid er en selvfølge, at i hvert fald det lovpligtige udstyr automatisk følger med cyklen.

Allan Carstensen peger også på, at det kan være svært for forbrugeren at skulle kende til alle de regler, der er, for lovlige cykler.

»Det er helt enkelt dårlig service ikke at oplyse kunden om lovkravene. Med det er desværre ikke ulovligt at sælge en ikke-lovlig cykel. Problemet opstår, når cyklisten er ude i trafikken«, siger han.

Ekstra udstyr koster
Ud over de ekstra ting, som gør cyklen lovlig, peger Allan Carstensen også på, at der for den almindelige cyklist kan være andre behov, der gør sig gældende. Har du sparet 3.000 kroner op til en cykel, kan skuffelsen være stor, når cyklen pludselig koster langt mere. Ofte er bagagebæreren eller en kurv kun anbefalet ekstraudstyr. Men heller ikke lås, lygter og støtteben følger altid med cyklen.

»Det kan være rart at vide på forhånd – det er jo ting, som man har brug for, og som koster ekstra penge«, siger Allan Carstensen.

Reflekser på for- og baghjul og mindst to bremser er også lovpligtigt at have på sin cykel. Det kan tit være nødvendigt på klassiske herre- og damecykler at købe en ekstra bremse. Ofte er modellerne kun udstyret med en enkelt fodbremse, og det er ikke nok, hvis cyklen skal være lovlig. Bremser koster alt fra 50 til 1.000 kroner på nettet. Men hvis man ikke selv kan finde ud af, hvordan man sætter de ekstra bremser på, kommer der et gebyr oveni fra cykelsmeden.

Vil imødkomme køberens behov
Hos Cykelbanditten på Nørrebrogade i København har man forsøgt at komme problemet til livs. Derfor har de for nylig indført, at de skriver på deres prisskilte, at prisen kun er vejledende.

»Vi vil gerne være åbne omkring, hvad cyklen koster«, siger retail-chef hos Cykelbanditten Radi Midjek.

»Vores låse følger ikke med, men det er også for at imødekomme køberens behov. Ofte ønsker de selv at vælge en lås eller har måske en i forvejen,« forklarer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Flere af cyklerne i butikken er vist frem uden det lovpligtige udstyr, men Radi Midjek forsikrer, at de altid gør køberen opmærksom på, at der enten hører ekstra udstyr med til cyklen, eller at det skal købes ved siden af. Han påpeger, at med flere af deres racercykler og såkaldte street-cykler, er det designet, køberen prioriterer højst. Selv om reflekser er lovpligtige, er det langtfra alle, der ønsker dem på deres cykel.

»Men vi vil jo også gerne tjene penge på at sælge ekstraudstyret, så vi siger naturligvis, at der er noget af udstyret, der er lovpligtigt«, siger han.

Vejledende priser ikke godt nok
Tina Dhanda, jurist i Forbrugerrådet, mener dog ikke, at det er nok at skrive, at prisen er vejledende.

»Vejledende priser er ikke godt nok. Prisen skal været retvisende, i forhold til det man ser. Hvis du ser en cykel med udstyr, skal udstyret følge med i prisen«, siger hun.

Hun mener, at det ellers kan blive for kompliceret for forbrugeren. De fleste kan ikke gennemskue, om cyklen bliver flere hundrede kroner dyrere, når udstyret er blevet lagt oven i prisen.

»Det er dårlig service, hvis forhandleren ikke gør kunden opmærksom på, at han eller hun er nødt til at købe ekstra udstyr, før cyklen bliver lovlig,« siger hun.

Radi Midjek fra Cykelbanditten forklarer, at mange også ønsker at skifte noget af udstyret ud. Det er moderne at designe sin egen cykel, skifte dæk eller vælge farve.

»Det er også derfor, prisen kun er vejledende,« forklarer han.

Uigennemskueligt for forbrugeren
Lars Andersen, direktør for virksomheden Scan-Bike, er enig med Forbrugerrådet om, at priserne er misvisende. Han har arbejdet i branchen i 25 år og kender udmærket til problemet.

»Det er uigennemskueligt og svært for forbrugeren. En cykel, der koster 2.500 kroner, kan hurtigt ryge langt op over de 3.000 kroner«, siger han.

Virksomheden Scan-Bike står for salget af cykeldele og værktøj til en stor del af landets cykelhandlere. Han påpeger, at det lovligpligtige udstyr ofte følger med fra fabrikanten. Det er derfor op til cykelhandleren at sætte f.eks. reflekserne på.

LÆS ARTIKEL

»Der burde som minimum stå en produktbeskrivelse, men derfor kan det alligevel godt være forvirrende for forbrugeren. Man ser jo en ting på billedet eller i butiksruden og får noget andet«, siger Lars Andersen.

Selv mener han, at det kan skyldes, at butikkerne ønsker at lokke kunderne indenfor. Inden han blev direktør for Scan-Bike, har han selv stået som sælger, så han kender forhandlernes salgstricks.

»Jeg plejede at sammenligne det med, når man køber en seng. Nogle ønsker en hård madras, mens andre ønsker en blød. Så det kan lige så vel være for at imødekomme forbrugerens behov«, siger han.

Forbrugerens frie valg

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om det kan være svært at gennemskue for den almindelige forbruger, hvad det egentligt er, man får for sine penge, mener Lars Andersen, at det kan være en fordel, da det på den nuværende måde bliver et tilvalg for køberen. »Det kan være, at du allerede har en gammel lås derhjemme og derfor slet ikke ønsker at købe en ny lås. Så står vi i den omvendte situation«, siger Lars Andersen, som dog selv ville blive skuffet, hvis den forventede pris pludselig steg. Jurist hos Forbrugerrådet Tina Dhanda kan godt se, at det kan være forbrugerens frie valg, der bliver taget hensyn til, når det handler om ekstraudstyret. Det kan f.eks. ofte købes billigere på nettet. »Det kan derfor sagtens være, at køberen hellere vil købe sit ekstraudstyr et andet sted« siger hun. Men hun mener ikke, at det ændrer på, at hvis cyklen er monteret med ekstraudstyr i udstillingsvinduet, skal det også være med i prisen.Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden