Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HORN. Især efterspørgsel fra Asien gør horn fra det truede næsehorn eftertragtet. Dette eksemplar lever dog trygt i Københavns Zoo.
Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLNATURE

HORN. Især efterspørgsel fra Asien gør horn fra det truede næsehorn eftertragtet. Dette eksemplar lever dog trygt i Københavns Zoo.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Horn fra næsehorn er på auktion trods forbud

Fem næsehorns-genstande er til salg på Bruun-Rasmussen, selvom Naturstyrelsen har nedlagt forbud mod al salg.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som led i kampen for at redde næsehornene fra at blive udryddet besluttede Naturstyrelsen lillejuleaften 2011 at forbyde al handel med de eftertragtede horn samt alle næsehornsprodukter.

Men på grund af en dispensation er der den 29. februar dømt næsehornsfest hos auktionshuset Bruun-Rasmussen i København.

LÆS ARTIKEL

Kan indbringe halvanden million
Den dato forventes hele fem styk næsehorns-horn at skifte ejer via auktioner på Bruun-Rasmussens internetside.

De fem horn, hvoraf de tre er dobbelthorn, vurderes til at indbringe en samlet pris på cirka 1,5 millioner kroner.

Hornene kunne formentlig sælges med en pæn fortjeneste i Asien, hvor efterspørgslen efter hornene er steget voldsomt på grund af rygter om, at de kan helbrede alvorlige sygdomme som kræft.

EU: Stop for dispensationer
Det er dog ikke tilladt at eksportere næsehorn ud af EU, hvor det i øvrigt i mange år har været forbudt at handle med næsehorn.

Landene har dog lov til at give dispensationer. Men på grund af en kraftig stigning i krybskytteri af næsehorn har EU anbefalet, at landene helt stopper med at give dispensationer.

Naturstyrelsen har fået en del henvendelser fra personer, der nu undrer sig over, hvordan handlen med horn fra næsehorn alligevel kan fortsætte i Danmark.

Sælgerne har certifikat
Forklaringen er ifølge biolog Maj Friis Munk fra Naturstyrelsen, at ejerne af de pågældende horn, der nu skal på auktion, fik en tilladelse til at sælge hornene i form af et såkaldt CITES-certifikat længe før den 23. december.

LÆS

»Vi har undersøgt sagen nøje, og det viser sig, at vi har givet dispensation til salg af de fem horn før forbuddet, og det er ikke muligt at trække en sådan dispensation tilbage igen. Men nu er det helt slut med at give dispensationer«, siger hun.

Der er dog et lille problem. Der er nemlig ikke helt fælles fodslag blandt EU-landene.

EU-lande bestemmer selv

»Vi ved ikke, om der stadig er EU-lande, der giver tilladelse til salg af næsehorn. Det er op til hver enkelt land, om man vil følge EU's anbefaling«, siger Maj Friis Munk.

Sidste gang Naturstyrelsen meddelte en dispensation til salg af et næsehornshorn var den 23. september 2011.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden